A MUZSLAI PETŐFI SÁNDOR MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET SZERVEZÉSÉBEN

A zene egy összekötő kapocs az emberek között

Szilasi Mihályra, Muzslya és Vajdaság neves citeraművészére emlékezve, illetve a hangszer és a citerazene népszerűsítése céljából, a Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében 19. alkalommal rendezték meg a hagyományos Szilasi-napot. A szép számban megjelent közönséget a helybeli művelődési egyesület citerazenekara és vegyes kórusa köszöntötte, majd Kapusi Lúcia szavaló – Lele József muzslyai citeraművész kíséretében – felolvasta Fehér Ferenc: Apám citerája című versét. Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy Szilasi Mihály egyedi játékának, a sántaciterázásnak köszönhetően ez a zene és a hangszer nem merült feledésbe.

– A rendezvény célja ezúttal is a citerázás népszerűsítése, a sajátos citerajátszás továbbörökítése, a citerajáték éltetése, a citerások találkozása és barátkozása, de valamennyiünknek több is ez a mai nap ennél, hiszen szívünket és lelkünket, teljes valónkat a népköltészet és a népművészet világába emeli. Így dalolva ki, így öntve lírába személyesen átélt, mégis nehezen megfogalmazható lelki-érzelmi igényeink lényegét, hogy megtaláljuk önmagunkban, családunkban, közösségünkben, nemzetünkben és a nagyvilágban is az összhangot, az összefogást és a harmóniát. Ennek a harmóniakeresésnek számunkra egyik nagyon kedves képviselője épp Szilasi Mihály volt, aki – ha tehette – elővette citeráját és muzsikált mások és saját örömére, szórakoztatására, hangszert készített és továbbadta a művészetét – tette hozzá az egyesület elnöke.

Az eseményt hivatalosan Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke nyitotta meg, aki kiemelte, hogy eme hagyományápoló esemény az egész vajdasági és kárpát-medencei magyarság számára példamutatóként szolgál. A műsorban bemutatkoztak a topolyai, pacséri, temerini, újvidéki, magyarkanizsai, törökbecsei, kisoroszi, szentmihályi és muzslyai citerások, valamint a csókai születésű, de Budapesten élő Borsi Ferenc is. A XIX. Szilasi-napot a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatta. A rendezvénynek jótékonysági jellege is volt, ugyanis a szervezők a műsor alatt önkéntes adományt gyűjtöttek a helybeli Páger Anita gyógyulására.

Borbély Tivadar