GAZDINSTVO KETIN IZ BOTOŠA BILO JE DOMAĆIN INTERESANTNOG SUSRETA

Fudbalska lopta u paorskom dvorištu

Kišovite večeri, 24. februara, svi putevi vodili su u Botoš. Dragan Ketin, ugledni poljoprivrednik iz ovog sela, i njegova porodica bili su domaćini zanimljivog okupljanja. Naime, u pitanju je bila svečanost upriličena povodom 20 godina od početka saradnje nekadašnjeg prvoligaša OFK Beograda i mesnog FK Omladinac FAM. Bilo je to mnogo više od običnog sportskog susreta.
– Prihvatio sam da u svojoj kući okupim iskrene prijatelje, ne samo iz oblasti fudbala, već i šire, iz jednog razloga: da podržimo mesni fudbalski klub koji nam je ostao jedino mesto u selu koje masovnije okuplja mlade. Želja mi je da u narednom periodu i materijalno podržim naš Omladinac – reči su Dragana Ketina, koji je sa svojom suprugom Biljanom i sinovima Filipom i Ognjenom širom otvorio kapije svoga domaćinstva, ugostivši blizu stotinu ljudi. Stigli su gosti iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Crepaje, pa i dalekog Nikšića: od lekara, advokata, biznismena, paora, pa do lokalnih fudbalera…Po dobrom domaćinskom običaju, porodica Ketin je poslužila prava banatska jela – gulaš i čvarke.

Povelja o bratimljenju botoškog i beogradskog kluba potpisana je 2003. godine.
– Sve je započelo sa Zvezdanom Terzićem, sadašnjim generalnim direktorom Crvene zvezde, a tada prvim operativcem u OFK Beograd. Klub sa Karaburme nam je u više navrata pomagao materijalno i u igračkom potencijalu. Sada želimo tu saradnju da proširimo novim projektima koji neće biti vezani samo za teren već i za druga ulaganja u našem selu, recimo iz privrede i turizma – rekao je Branislav Lazić, predsednik Saveta Mesne zajednice Botoš i FK Omladinac FAM.
Na mlađima je da saradnju dva kluba prošire, poručio je Momčilo Minić, dugogodišnji počasni predsednik OFK Beograda.
Među gostima u Botošu se našao i Miroslav Ivanović, predsednik beogradske opštine Palilula, odakle dolazi plavo-beli tim sa Karaburme. Da ovakvi susreti mogu biti od izuzetnog značaja za oživljavanje seoskih sredina, potvrdio je Nenad Manić, predsednik Agrarne komore poljoprivrednika Srbije.

– Najviše instance u vlasti moraju napustiti udobne kancelarije i upravo u ovakvim razgovorima saznati iz prve ruke kako podržati mlade da ostanu na selu – naglasio je Manić.
Dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, takođe je prisustvovao skupu. Posetu Botošu iskoristio je da se bliže upozna sa delovanjem romske manjine u selu.
Na svečanosti su učestvovali i predsednik udruženja „Koreni” iz Novog Sada Milan Gutić, kao i predstavnik Sportskog saveza Grada Vojislav Matić.


– Grad vodi računa o svim sportskim klubovima. Za ovu priliku fudbalerima Omladinca FAM poklanjam fudbalsku loptu sa željom da se srećno zakotrlja u nastavku prvenstva u Vojvođanskoj ligi – rekao je Matić.
Fudbalska lopta je bila povod ovog izuzetnog okupljanja, koje bismo poželeli i drugim seoskim sredinama čije su kuće i sokaci poslednjih godina ostali prazni.

Tekst i foto: N. Božović