A muzslyai határban az elmúlt szombaton aratóversenyt tartottak

Az aratás jegyében 35 -ik alkalommal Muzslyán

Anyár kezdete június 24-e, a Szent Iván ünnepe, egyben ez a nap keresztelő Szent János emléknapja is, akit Búza vágó Szent Jánosnak is neveznek. Ez után következik Szent Péter és Pál napja, az aratás jelképes kezdete. Ha e napon nem is, de Szent Jakab havában, július 2-án már Sarlós Boldogasszony napján feltétlenül megkezdődik az aratás. Ilyenkor már megszakad a búza töve, és ettől a naptól őseink megkezdték az aratást. Igen nehéz munka várt az aratókra. Tiszteletben tartva a múltat Muzslyán a hagyományápolók immár sorrendben a 35. alkalommal rendezték meg a múlt szombaton hagyományos arató fesztivált. Az elmúlt szombat reggelén mint korábbi években is az aratók először is a falu központjában lévő Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székháza előtt gyülekeztek, ahol alkalmi művelődési műsor keretében Saša Santovac Nagybecskerek alpolgármestere köszöntötte az aratókat. Ezt követően kivonultak a a falú alatti rétre a közismert Pony- tanya tőszomszédságába. Kalapis Stoján SDB atya megáldotta a búzaföldet és ezt követöen pedig Ótott Róbert a tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. A résztvevők itt bemutatták a „terült mezei asztalkát”, hogy milyen is volt valamikor az aratók reggelije és az ebédje. A reggeli közös elfogyasztása után hozzálltak az aratáshoz a szorgalmas aratók megfent kaszájuk suhintásának köszönve, dőltek is a rendek, mindenki kaszált ahogyan gyermekkorában még édesapjától eltanulta. A levágott búzaszálakat meg a marokszedők és kévekötők igen gyorsan föl is szedték keresztbe rakták, nehogy megázzanak, tekintettel ha már keresztekben voltak a búzaszálak akkor az eső már nem árthatot nekik. Aratás után következet a búzatábláról levágott búza betakarítása, majd a cséplése. Múlt szombaton az Isten is megáldotta az aratókat esőmentesen ért véget az muzslyai aratóverseny, A versenyzők között ott volt Nagy Gerő József, aki különben is a napokban tölti be 94 életévét, a még fényes acél kasza kezében jobban vágta a talpon álló búzaszálakat mint az ötvenéves kaszálók.
A fesztiválnak külön érdekessége volt, hogy ebben az évben két női csapat is bemutatta arató tudását. Az egyik csapatban a Sloga nevű csapat volt, melyet a következő aratók képezték: Gombár Dorina- kaszás, Cucić Ljubica marokszedő, Gordana Ilič kévekőtő, Gombár Daninijela kötél hordó és Nešič Andjelina vizhordó. A második csapatban pedig a cserépaljai nyugdijasok klubjának tagjai vettek részt az aratásban Djurdjina Filipović, Miloslava Tekijaški, Verica Tekijaški és Dušica Stojanović személyében.
A rendezvény vendégei Gajdosné Pataki Zsuzsanna sándorfalvi polgármester asszony és Búza Katalin alpolgármester asszony voltak.
Kép és szöveg – Précz István

foto 2 uz tekst 1

foto 3 uz tekst 1