A Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés megyei priorátusának adománya

Magyar könyveket a titeli művelődési háznak

Titelen is megemlékeztek az 1956-os magyar forradalom eseményeiről, valamint a község felszabadulásának 75 éves évfordulójáról. Ez alkalommal, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés megyei Priorátus tagjainak Lovag Antal László Priornak, valamint Gregor László lovagnak köszönhetően akik száz magyar nyelvű könyvből álló csomagot ajándékoztak a titeli magyarság számára. Az adományt ünnepélyesen Pretz István és Dr Radojica Vorgić lovagok adtak át Titelen a Magyar Művelődési Házban.
Az ajándékcsomagot örömmel fogadtuk, hiszen olyan könyvek is vannak, amelyeket az iskoláskorú gyermekek is használni tudnak. Nagyon jókor érkeztek ezen könyvek, hiszen a helybeli általános iskolában lehetőség van az anyanyelv ápolásra. Azok a gyerekek akik részt vesznek ezen a foglalkozáson biztos hasznát veszik ezen könyveknek- tudtuk meg Latinki Magdától a titeli művelődési ház elnöknőjétől.
Ördög Lajos a Magyar Művelődési Központ és a VMSZ titeli szervezetének alelnöke elmondta, hogy a szórványban élő magyarságnak minden segítség óriási jelentőséggel bír, ezen csomagból nem csak a titeli, hanem a szomszédos sajkási magyarságnak is nagy segítséget jelent, egy ilyen könyvcsomag, hiszen könyvtárukba igen kevés magyar nyelvű könyv található.
Bicskei Ágnes a Magyar Művelődési Ház alelnöke, Magyarszentmihályról származik.
– Magyarszentmihályon születtem, onnan kerültem ide a Tisza mentére a Titeli dombok árnyékába, nagyon szeretek magyar nyelven olvasni, sajnos erre itt nincs sok lehetőségem. A vajdasági magyar sajtó egyes termékeit itt helyben megvásárolhatjuk, és ezen lapokból értesülök anyanyelvemen a szülőföldem híreiről. Az ajándékcsomag újabb lehetőségeket nyújt számunkra, ugyanis az adományban, regények, tudományos tematikájú könyvek is találhatók.
Precz István