KUD „PIONIR” IZ ZRENjANINA PREDSTAVIO SE NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU DEČIJEG FOLKLORA U ČEŠKOJ

Nezaboravno druženje uz igru i pesmu

Interesantne su bile koreografije predstavnika svih zemalja, a Festival je bio i prilika da se upozna i uporedi tradicija i kultura Poljaka, Slovaka, Srba i Čeha

Međunarodni festival dečjeg folklora „Tradicija Evrope” održan je od 14. do 19. oktobra u Pardubicama u Češkoj Republici po 21. put, a Srbiju je predstavljalo Kultuno-umetničko duštvo „Pionir” iz Zrenjanina. Ove godine učestvovali su i folkloraši iz Poljske i Slovačke. Svaka zemlja imala je domaćina – jedno Kulturno-umetničko društvo iz Češke, a deca su bila smeštena kod svojih vršnjaka kako bi se bolje upoznala i družila. Za vreme Festivala svakoga dana bilo je po nekoliko zajedničkih nastupa svih učesnika na raznim mestima.
Ljubazni domaćini potrudili su se da učesnicima obezbede odlične uslove za boravak, a organizovali su i brojne prateće sadržaje.
KUD „Pionir” je dostojno predstavljao našu zemlju i grad. Prvog dana po dolasku, manifestacija je svečano otvorena u Kulturnom centru u Pardubicama. Interesantne su bile koreografije predstavnika svih zemalja, a to je bila prilika da se upozna i uporedi tradicija i kultura Poljaka, Slovaka, Srba i Čeha.
Voditeljka programa je na zanimljiv način uvodila publiku u priču, postavljajući im pitanja o Srbiji, Slovačkoj i Poljskoj. Posetici su Srbiju ponajviše prepoznavali po Novaku Đokoviću. Nastupi su u prepodnevnim časovima bili organizovani u školama, koje su izuzetno čiste i uredne. Jedno popodne je bilo izdvojeno za posetu Pragu koji je udaljen više od 100 kilometara.
Članovi KUD „Pionir” i njihovi saradnici upoznali su znamenitosti ovog prelepog grada. Na svakom koraku su se čuli jezici svih zemalja sveta. Fantastična arhitektura, ulice, razne ponude svega i svačega, Karlov most, stari grad samo su delić onoga što su Zrenjaninci videli u tom prelepom gradu, a uspeli su i da stignu do naše ambasade.
U mestu Slatinjani, koje je deo Pardubičkog kraja, bilo je organizovano nekoliko nastupa u Domu kulture. Slatinjani su mesto sa oko 5.000 stanovnika, u njemu je prelep park sa ergelama, replika zamka i muzej konja. Učesnici su između prepodnevnog i popodnevnog nastupa obišli ove znamenitosti.
Završni dan Festivala obeležile su aktivnostima u Domu Kulture u Pradubicama. Tu je svaka zemlja imala štand na kojem je predstavila mesto iz koga je došla. Za zrenjaninsku prezentaciju bile su zadužene žene iz Udruženja žena „Sva lepota sveta” i „Dositej”. U velikoj sali se svako predstavio sa svojom posebnom prezentacijom, a deca su se družila i učila jedna od drugih.
Na bini su za dobru saradnju nazdravili koreografi i učesnici, a bilo je mnogo specijaliteta iz Češke, ali i iz kuhinja drugih učesnika. I na samom kraju, uz mnogo pozitivne energije, razmenjeni su pokloni i dodeljene zahvalnice. Sa željom da se ponovo vide, deca su pustila balone u nebo.

Maja Pandurov