A testvérvárosi kapcsolatok jelentősége és erősítése

Békéscsabaiak Nagybecskereken
A múlt héten háromnapos nagybecskereki látogatáson tartózkodott Békéscsaba város önkormányzatának delegációja Szarvas Péter polgármester vezetésével. A magyarországi vendégek az idén az évindító konferenciájuk helyszínévé választották Nagybecskereket, tekintettel, hogy a két település testvérvárosi kapcsolatának félévszázados múltja van.
Az első napon az écskai kastélyban a konferencia kezdetén jelen volt Čedomir Janjić Nagybecskerek polgármestere, Szakállas Zsolt, a tartományi oktatási titkárság altitkára, aki az oktatás aktuális helyzetéről számolt be. Németh Róbert önkormányzati képviselő viszont a városunk múltjáról szólt, és előnyeit mutatta be a magyarországi vendégeknek.
A konferencia másnapján Nagybecskerek nevezettségeivel ismerkedhettek meg testvérvárosunkból érkezettek. Az ismerkedést a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület székházában kezdték, ahol Bíró Istvánnak a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola matematika tanárának, és a logikai tábor vezetőjének logikai játékokból álló ajándék-csomagot adtak át. A vendégek felkeresték a zárda kápolnát,ahol Julijanna nővér ismertette az épület törtlnetét, a városházát, a székesegyházat és a színházat.

dav
dav

Szarvas Péter polgármester lapunknak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy azért választották Nagybecskereket az évindító konferenciájuk színhelyévé, mivel tudták, hogy itt igen szívélyes fogadtatásban fognak részesülni, és hogy megismerkedjenek közelebbről is egy testvérvárosunk mindennapi életével.
– Ilyen évindító konferenciák jó alkalmat adnak arra, hogy ismertessük az intézmény vezetőivel milyen feladatok előtt állnak, illetve mint polgármester tájékoztatom a kollégákat a nagy városi fejlesztésekről és beruházásokról. Janjić polgármester úr bemutatta melyek a városuk örömei és utalt arra is, hogy milyen gondokkal néz szembe Nagybecskerek-tette hozzá Szarvas Péter Békéscsaba polgármestere.
A magyarországi vendégek látogatásuk folyamán Muzslyát is felkeresték ahol éppen falú-napot és búcsút tartottak.