A tömegtájékoztatás 55. világnapja alkalmából

Szerbiai püspökök és az egyházi sajtó képviselőinek találkozója

A szerbiai katolikus püspökök és a katolikus sajtó képviselői a tömegtájékoztatás 55. világnapja alkalmából a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspökkari Konferencia székházában találkoztak 2021. május 18-án.
Msgr. Dr. Német László SVD nagybecskereki püspök, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspökkari Konferencia elnöke ismertette az idei találkozó témáját, azt a készülő weboldalt, amely a Katolikus Egyház működését hivatott bemutatni Szerbiában. Ahhoz, hogy a híreket és az egyházi eseményeket egy központi bázisban tárolják, ugyanakkor minél hatékonyabban el tudják juttatni a világi médiumokhoz, illetve más országok katolikus hírportáljainak, fontos az egyházi médiumok működését összehangolni. Msgr. Stanislav Hočevar belgrádi-érsek metropolita támogatta a weboldal létrehozását és ajánlotta, hogy törekedjenek minél inkább az ökumenikus jellegre. Msgr. Đuro Gašparović szerémségi püspök is biztosította a jelenlévőket arról, hogy munkatársaival együtt részt vesz ebben a jelentős projektumban. Msgr. Slavko Večerin szabadkai püspök felhívta a figyelmet weboldal profiljának meghatározására, hogy annak folyamatos működése biztosítva legyen.
A szerbiai katolikus sajtó képviselői – Blagovest, Zvonik, Zvoni, Hitélet, Hírvivő, Mária Rádió, valamint az egyházmegyék weboldalainak szerkesztői – részéről sok hasznos ötlet hangzott el, s valamennyien részt kívánnak venni a készülő weboldal készítésében. Megbeszélték, hogy minden püspökség – Szabadkai Egyházmegye, Nagybecskereki Egyházmegye, Szerémségi Egyházmegye, Belgrádi Érsekség és a Bácskeresztúri Szent Miklós Egyházmegye – valamint a szerzetesközösségek egy-egy képviselőt neveznek ki, akik kidolgozzák az együttműködési stratégiát. A szerbiai Katolikus Egyház új weboldala a tervek szerint legkésőbb év végéig kezdi meg működését.
Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda