AFRIČKA KUGA SVINJA PRIBLIŽILA SE GRANICI: Leka nema – sve je u preventivi

– Afrička kuga svinja, oboljenje protiv kog nema ni imunizacije, ni leka, primakla se granici naše zemlje sa Rumunijom. Koliko je oboljenje uporno, vidi se po tome što je uzročnicima trebalo godinu dana da se iz rumunskih regiona prema Ukrajini prenese u županiju Arad, a to je pedesetak kilometara od granice sa Srbijom. Prenošenje oboljenja na naše krajeve realna je opcija. Jedino što možemo učiniti, јesu biosigurnosne mere. Ukoliko dođe do obolevanja, terminacija obolelih svinja je neizbežna. Na današnjem sastanku dogovoreno je da lokalne samouprave – Grad Zrenjanin i okolne opštine – u najskorije vreme odrede mesta gde će terminirane životinje biti zakopavane. Divlje svinje moraju se zakopavati na samim lovištima, dok se za gajene svinje zakopavaju u neposrednoj blizini naselja. Biosigurnosne mere moguće su – iskustvo govori – samo na velikim, tehnički i kadrovski dobro opremljenim farmama, dok su u individualnim domaćinstvim neizvodljive.

Ovo je izjavio je Đorđe Janku, doktor veterinarske medicine – specijalista epizotiolog iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Zrenjaninu na sastanku posvećenom ovoj temi održanom u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga.

Kao ilustraciju teške predvidljivosti i suzbijanja afričke kuge svinja, doktor Janku je naveo podatak da se u Belgiji oboljenje proširilo na mesto više stotina kilometara udaljeno od žarišta „preskočivši“ prostor između.

Virus afričke kuge svinja ne prenosi se samo neposrednim kontaktom životinja, nego i putem obuće, odeće, alata i na slične načine.

Savet stručnjaka je da građani izbegavaju „zanatski“ obrađeno meso i prerađevine.

M. S-n.

Opširnije u štampanom izdanju