TV SERIJA „NA VESLU PRIČA: ZRENJANIN“: Premijera danas na RTS 3

Prva epizoda serije „Na veslu priča: Zrenjaninbiće premijerno prikazana danas na RTS 3, u 18.50. Deset epizoda snimljenih u Zrenjaninu, emitovaće se svakog dana osim nedeljom, najavio je Rastko Šejić, autor koncepta i reditelj serijala, na današnjoj promociji održanoj u baroknoj sali Gradske uprave.

Na mini serijalu snimljenom ovde u Zrenjaninu radimo već dve godine. Odabrali smo devet književnika različitih generacija iz Zrenjanina – pesnike, pisce, dramske pisce, strip autore. Oni pričaju svoje kratke priče o prirodi i stvaralaštvu, veslajući rekama Tisom i Begejom, a snimali smo i na jezeru Čepel na Peskari – kaže Rastko Šejić, čija produkcijska kuća „Šta hoćeš“ stoji iza ovog projekta.

Kako navodi, serija „Na veslu priča“ posvećena je vojvođanskim gradovima, stvaraocima, književnoj sceni, prirodi. Cilj serije je da spoji prirodno i duhovno blago u jedno, da ostavi kovčeg zaostavštine za budućnost tako da bude „pitak“ svim generacijama. Reditelj Šejić ističe da svaka epizoda ima originalnu muziku, a istovremeno govori o tradiciji koju naša književnost i duhovnost nosi. Takođe kaže da se, kada se uporede poetika između gradova i mentaliteti sa celom teritorijom srpskog govornog područja, vidi sličnost u kulturnom hodu, pripadnost prirodi, usmenoj književnosti, istom shvatanju herojstva.

Rastko Šejić
Rastko Šejić

Osim reditelja, o serijalu su govorili Vladimir Lešić, kompozitor, Marko Ristić, snimatelj, i Dejan Grigorijević, urednik programa na RTS Svet, na kojem će se reprizirati serija. Prisutni su imali prilike da pogledaju 10. epizodu „Banatska strana sveta“, u kojoj su prikazani paralelni intervju sa svim akterima (Dejan Bošnjak, Radivoj Šajtinac, Vuksan Knežević, Uglješa Šajtinac, Aleksandar Bjelogrlić, Stevan Subić, Olivera Skoko, Maja Pandurov i Jolanka Kovač). Oni su suočili svoje stavove na temu prirode, sveta, modernosti i stanje stvaralaštva u ovom trenutku.

Seriju „Na veslu priča“ podržali su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Zrenjanin, koja na programe RTS donosi bogatstvo mašte i prirode i doprinosi očuvanju blaga Banata.

I.I.

Foto: J. Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju

DSC_0372

DSC_0391

DSC_0359