KONFERENCIJOM U RUMUNIJI ZAVRŠEN PROJEKAT RAZVOJA CIKLOTURIZMA: 15 meseci uspešne saradnje

14-1-logo-biciklizam-aa-logo-srbija-rumunija-tour-de-banat-interpeg-2

Danas je u Žombolju održana završna konferencija projekta „Tur de Banat“, finansiranog od strane Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Partneri na projektu (Opština Nova Crnja, Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonosmki razvoj – Banat) istakli su da je saradnja tokom prethodnih 15 meseci bila odlična. Izgrađeni su Regionalni centar za cikloturizam u Srpskoj Crnji i Turistički stop za bicikliste u Žombolju, izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju biciklističke staze od Nove Crnje do graničnog prelaza sa Rumunijom, kreiran je interaktivni turistički veb portal sa mobilnom aplikacijom, definisane četiri nove rute u dužini od blizu 300 kilometara, a deo projekta bio je posvećen i kreiranju široke prekogranične mreže turističkih subjekata.

konferencija tdb

Završnoj konferenciji prethodila je biciklistička manifestacija „Ciklofest”, u kojoj su 5. i 6. oktobra učestvovali biciklisti iz Rumunije i Srbije. Oni su vozili novim rutama kreiranim u okviru projekta.

Regionalni centar za cikloturizam u Srpskoj Crnji svečano je otvoren 6. oktobra kao prvi centar ovakve vrste u Srbiji, gde će biciklisti moći da dobiju sve potrebne informacije, da predahnu, poprave svoj bicikl i nastave put dalje.

Ukupna vrednost projekta „Tur de Banat“ iznosi 535.933,01 evra. Program finansira Evropska unija u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), a sufinansiraju ga i države učesnice.

M.M.

Tour-De-Banat-logo-3