Agonija imanja „Branko Gleđa“ u Banatskom Višnjićevu

Desetak radnika Društvenog poljoprivrednog preduzeća „Branko Gleđa“ u Banatskom Višnjićevu od početka meseca više ne dolazi na posao, a kako stvari stoje nema ni nade da će na proleće ući u neku od parcela od 270 hektara kvalitetnog zemljišta koje su decenijama obrađivali.

– Ni država ni sudske instance nisu uvažile brojne dokaze o tome da smo do zemljišta i mehanizacije dolazili tokom decenija kupovinom za „živi novac“. Uporno smo pokušavali da se registrujemo kao Zemljoradnička zadruga. Šezdesetih i sedamdesetih godina to nije bilo moguće, a kada je moglo – 1989. godine prevedeni smo u Društveno preduzeće. Tadašnje rukovodstvo procenilo je da je to sigurnije nego transformisati se u Zadrugu. Tako smo kroz sve nedaće devedesetih prošli kao formalno društvena firma, a zapravo kao Zadruga jer smo zemljište kupili, a ne dobili od države. Sada smo faktički ukinuti jer društvene svojine više nema. Dakle, sledi privatizacija nečega što nije društvena, nego zadružna svojina, a to znači kolektivna forma privatne svojine – ocenjuje direktor „Branka Gleđe“, diplomirani inženjer agronomije Vojin Trkulja.

Inženjer Trkulja izražava bojazan za sudbinu kolonističkog sela Banatsko Višnićevo formiranog 1918. godine koje sada ima manje od 250 stanovnika što je upola manjenego početkom šezdesetih godina kad je tu živelo oko 680 ljudi.

M. S-n.