AKADEMCI USPEŠNO ZAVRŠILI 11. CIKLUS LETNJE STRUČNE PRAKSE

Stečeno znanje testirali u poslovnom okruženju

Devetnaest studenata Tehničkog fakulteta (TF) „Mihajlo Pupin” letnju pauzu iskoristilo je da praktično znanje usavrši u jednoj od firmi članica Zrenjaninskog poslovnog kruga (ZREPOK). To im je omogućio program Letnja stručna praksa koji je ove godine realizovan 11. put.
Prvo mesto za izradu projekta osvojio je Luka Glišić sa smera softversko inženjerstvo. Drugoplasirani je Dilan Dobardžić, a treće mesto zauzeli su Dejan Landup i Ognjen Krneta, studenti mašinskog inženjerstva.

LIČNI NAPREDAK
Pobednik je svoje znanje testirao u firmi „Digiver” (Digiwear). Radio je na izradi i unapređenju postojeće veb i android aplikacije. Kako objašnjava, poboljšanja su bila usmerena ka stilizovanju proizvoda, a implementirao ih je uz pomoć veštačke inteligencije (AI).
– Mentor mi je dosta pomogao, kao i sam poslodavac. Projekat sam radio za internet prodavnicu. Zamisao je bila da korisnik uz pomoć veštačke inteligencije stilizuje dres i napravi jedinstven dizajn – objašnjava Glišić.
Kako kaže, sa AI-om se upoznao preko interneta i ranijih projekata. To je pravac u kojem bi dalje želeo da razvija znanje, zbog čega radi na svojim „start apovima”.
– Drago mi je što sam u realnom okruženju imao priliku da primenim znanje koje sam stekao na fakultetu. Još uvek ne razmišljam o zaposlenju, jer sam tek na drugoj godini. Fokusiran sam na rad na projektima preko kojih unapređujem svoje sposobnosti – ističe Glišić.

 

PRVO RADNO ISKUSTVO
Trećeplasirani Dejan Landup i Ognjen Krneta nove vidike su stekli u kompaniji „Novares”. Nagradu im je doneo projekat „OV5H Nova Opel Astra”. U pitanju je drugi zajednički posao za koji su nagrađeni ove godine.
– Bilo je mnogo izazova jer je u pitanju samo deo veoma složenog projekta. Mimo toga, mentori su se trudili da nam zadaju i personalne zadatke. Iako je period trajanja prakse kratak, stekli smo dosta radnog iskustva u toku leta – kaže Landup koji je praksu radio u Sektoru kontrole kvaliteta.
Kako objašnjava, problem njegove generacije je to što su mnogo izgubili zbog pandemije. Letnja stručna praksa dala im je šansu da steknu prvo radno iskustvo.
– Ovo je za mene novina. Shvatio sam da bih nakon fakulteta mogao da se bavim ovim poslom, ali sam više opredeljen za konstruktivno mašinstvo – ističe Landup.
Prema rečima Ognjena Krnete, u toku rada u preduzećima imali su priliku da vide razliku u teorijskom znanju koje su usvojili na fakultetu i onog stečenog na radnom mestu u auto industriji.
– Ovo je, pre svega, ogromno poslovno iskustvo. Trudili smo se da poštujemo puno radno vreme. Na taj način stekli smo i radne navike koje smo primenili i u svakodnevnom životu – objašnjava student mašinstva.
Iako mu je praksa u Sektoru logistike bila zanimljiva, Krneta objašnjava da želi da radi na poziciji koja bi mu dala više prilike da se bavi oblastima mašinstva koje podrazumevaju crtanje i tri-de modelovanje.
– U Zrenjaninu ima dosta poslovnih mogućnosti koje nam kasnije omogućuju dalji put ka nečemu većem – kaže Krneta.

Jovana Šormaz

U KORAK SA VREMENOM
Program Letnja stručna praksa od 2011. godine sprovode TF „Mihajlo Pupin” i Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK), uz podršku lokalne samouprave. Prema rečima Milana Nikolića, dekana Tehničkog fakulteta, zahvaljujući ovoj ideji studenti imaju priliku da unaprede svoja znanja. Osim toga, otvara im se i mogućnost da se predstave poslodavcima i na taj način dođu do zaposlenja.
– Privreda je neprestano u potrazi za uspešnim mladim ljudima. Uloga fakulteta je da se uključi u taj proces i bude spona između njih – kaže Nikolić.
Goran Kovačević iz ZREPOK-a ističe da je svih 19 studenata odbranilo radove koji su relevantni i imaju koren u sadašnjem vremenu.
– Malo je primera da saradnja privatnog sektora i obrazovanja uspešno traje tako dugo. Mentori iz naših firmi radili su sa studentima. Polaznici su pokazali interesovanje, dobru volju i visok kvalitet – ističe Kovačević.

ONI SU LETOS RADILI
U 11. ciklusu Letnje stručne prakse učestvovali su: Luka Glišić (1. mesto), Dilan Dobardžić (2. mesto), Dejan Landup i Ognjen Krneta (3. mesto), kao i Jovana Holić, Marko Stojanov, Mia Andrejić, Ivana Tornjanski, Branko Savić, Nemanja Gucul, Igor Skrofanov, Milica Jovanov, Kristina Beretka, Tamara Čebzan, Predrag Novokmet, Nikola Zindović, Stefan Milutinović, Miljana Nadaždin i Kristina Pitarević.