SEMAFOR KOD „AVALE” NEKOLIKO MESECI REGULIŠE SAOBRAĆAJ

Dobro rešenje ili glavobolja za vozače?

Pre godinu dana počelo je postavljanje semafora na raskrsnici ulica Obala Sonje Marinković i Obilićeve. Projekat pokrajinske Vlade, vredan 6,5 miliona dinara, izazvao je kontroverze.
Težak izlaz sa pumpe, blizina kružnog toka i gužve koje se stvaraju u špicu samo su neke od zamerki sugrađana kojima nije jasno zašto je ovakvo rešenje primenjeno na raskrsnici kod „Avale”.

STRUČNJACI SU ODLUČILI
Kako objašnjavaju iz Odeljenja za saobraćaj Gradske uprave, jedan semafor ne može da zaguši saobraćaj u Zrenjaninu. Razloga zbog kojih to raskršće predstavlja „usko grlo” ima više.
– Stanje se počelo usložnjavati kad je izmešten saobraćaj sa glavnog gradskog trga. Potom je zatvorena Tiršova ulica, kao i niz drugih prilaza – ističe Mirko Petrović, inženjer saobraćaja, za „Politiku”.
Prema njegovim rečima, stanje se osetno popravilo kada je izgrađen obližnji kružni tok na magistrali, a pogoršalo se na takozvanom T ukrštanju između Obilićeve ulice i Obale Sonje Marinković. Da bi izbegli zakrčenje na tom mestu stručnjaci su predložili da se tu postavi semafor.

– Odluku je donela agencija koja je uradila premeravanja, proračune i analize. U toj odluci nema politike već je bila dominantna struka. Građani zanemaruju činjenicu da je tu pre postavljanja semafora gužva bila još veća – kaže Petrović.
U Gradskoj upravi skreću pažnju da projekat dugoročnije regulacije saobraćaja tek treba da se zaokruži. To podrazumeva i završetak obilaznice na severu koja se gradi duže od tri decenije.
Advokat Branko Sojanović, koga smatraju ekspertom za ovu oblast (pre advokature, decenijama je radio u saobraćajnoj policiji), ističe da je uvođenjem svetlosne signalizacije stanje na pomenutoj raskrsnici pogoršano.
– U takozvanim udarnim terminima, tri puta dnevno, saobraćaj se skroz zaustavi, što ranije nije bio slučaj. Potpuno suprotna situacija je s kružnim tokom na magistrali u blizini, što se pokazalo uspešnim – kaže Stojanović. On ističe da nema saznanja o razlozima za postavljanje konkretnog semafora, ali ukazuje da poslednjih godina investitori ostvaruju zavidne profite, a pozamašne troškove za infrastrukturu prebacuju na društvenu zajednicu, navodi „Politika”.

JEDAN PROBLEM REŠEN, DRUGI ISPLIVALI
Od donošenja odluke da se semafor postavi u javnosti se vode polemike o tome da li je njegova lokacija odgovarajuća. Zrenjaninci ukazuju na neadekvatno iscrtanu horizontalnu signalizaciju, časte gužve i sve teži prilaz centru grada.
– Ko nije iz pravca centra ušao na pumpu da sipa gorivo i pokušao da uzađe na kružni tok, taj ne zna šta je patnja – napisala je Slađana Grubanov na našem „Fejsbuk” profilu.
Julije Kralik smatra da je odluka dobra, jer je sada mnogo lakše uključiti se iz Petefijeve ulice.
Pojedinci veruju da postoje i alternativna rešenja. Bolje bi bilo postavljanje kružnog toka na toj lokaciji, nakon što bi se izmestila trafo-stanica, veruje Aleksandar Perin. Dragan Đurkin predlaže put pored mosta na suvom, kako bi se rasteretio saobraćaj ka centru.
Sa druge strane, Zrenjaninci ukazuju da su saobraćajne gužve na mestu semafora, između ostalog, posledica dugogodišnjih problema.
– Haos je nastao kada se zatvorio put ispred gradske kuće, prema magistrali – smatra Bojan Bugarić.

Slično mišljenje deli i Tanja Vasić Mijajev. Ona ukazuje da gradsko jezgro sada ima obilaznicu.
– Do centra grada ne možete doći postojećim ulicama, već morate ići naokolo. Čudo koliko su energetski tok jednog grada napravili zakukuljenim – napisala je Vasić Mijajev na Fejsbuk profilu lista „Zrenjanin”.

J. Šormaz