DA LI ĆE POSKUPETI OBUKE ZA VOŽNJU I KAKO PROMENE UTIČU NA RAD AUTO ŠKOLA

Bez obzira na sve, velika je potreba za vozačkom dozvolom

Vesti o povećanju cena zbunile su sve. Svojstveno ljudskoj prirodi, požurili smo da nabavimo, brašno, šećer pa i vozačku dozvolu. O ovoj temi se priča već neko vreme i sigurno izaziva paniku kod građana. Otuda nije neobično videti gužve ispred auto škola ovih dana.
Osim toga, „Dnevnik” prenosi da nedostaje 12 hiljada vozača u javnom prevozu i unutrašnjem teretnom transportu. Licencu za profesionalne vozače kamiona i autobusa prošle godine dobilo je samo 238 vozača, a obuka za D kategoriju iznosi 450 hiljada dinara. Zapravo, ima manje zainteresovanih kandidata za ove kategorije, jer su one za mlade ljude veoma skupe. Cene ne formiraju škole, već je za to odgovorna druga institucija.
Kako saznajemo, u Zrenjaninu ne postoji mogućnost za polaganje za upravljanje autobusa, jer su za vežbu potrebne velike površine i vozila. To je dostupno u Pančevu, Novom Sadu i drugim gradovima.

NESKLAD TEORIJE I PRAKSE
Kako bi se smanjio deficit vozača, direktor „Srbijatransporta” Goran Aleksić smatra da treba pomeriti starosne granice za polaganje određenih kategorija. Time bi se dobilo više vozača. Prema njegovim rečima, ljudi su dovoljno zreli da preuzmu odgovornost sa 19 godina, jer je i on sam tada dobio dozvolu za C kategoriju. Kad je reč o starosnoj granici, vlasnik Auto škole „Euro start” Miša Hromčik smatra da su verovatno uočene neke nelogičnosti u starom pravilniku, o kojim bi se moglo pozabaviti u budućnosti.
– Ovo se odnosi i na A kategoriju. Po mom mišljenju, nelogično je pustiti dete u saobraćaj nakon samo sedam časova vožnje. Kad to naglasimo roditeljima i predložimo veći broj časova, onda se bune jer im je skupo – kaže Hromčik.
– Posao vozača je inače deficitaran. Jednaka je potražnja bila do sada kada su vozači kamiona u pitanju. Osobe koje su nam se javljale da bi polagale za ovu kategoriju su već imale ugovor i posao koji ih čeka uglavnom u inostranstvu.
Kako kaže, trenutno nastalo stanje jeste refleksija države prema potrebi za ovim poslovima.

LOŠI USLOVI RADA
Aleksandar Alferov, vlasnik Auto škole „Plus”, dodaje da je doneto nekoliko zakona koji su u praksi neprimenjivi, a da je za to odgovorna država. On objašnjava da vozačka dozvola ne daje nekome pravo da radi kao profesionalni vozač, već su za to potrebni sertifikati koji često koštaju i do 1.000 evra. On ističe da njih izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja. Prema njegovim rečima, auto škole su najmanji problem za vozače, jer tu cenu mora da plati i osoba od 20 i od 18 godina. Naš sagovornik poručuje da treba da se smanje cene pa će biti vozača.
– Mladi neiskusno ulaze u ovaj posao. U Srbiji dobiju potvrdu i odmah odlaze u Hrvatsku, Sloveniju, ali ne zbog bolje plate, naprotiv, već zbog boljih uslova života.
Samo zato što Srbija nije članica Evropske unije, vozač kamiona mora da prođe kroz posebne procedure i administraciju na granicama i tu se stvaraju gužve. Oni često ostaju i po 18,5 sati bez toaleta i osnovnih uslova za život. I tu niko ne želi da pomogne.
Ako država i Agencija spuste cene, mi ćemo dobiti školovanog vozača. I ovaj posao mora da se nauči. Mlad vozač ne može odmah da vozi van granice zemlje. Za to vreme dok uči i vozi sa nekim godinu, dve, trpi maltretiranje na carini. Zato kada stekne iskustvo obično traži posao u inostranstvu – objašnjava naš sagovornik.

OBUKE ZA KOLA NAJTRAŽENIJE
Kako poručuju iz škola, nema navale, jer kandidat nakon položene teorije za automobil i lekarskog pregleda može odmah da krene sa praksom. Hromčik kaže da se oseti blago povećanje broja kandidata za B kategoriju, naročito kada se povremeno pokrene priča o njenom poskupljenju.
Ministarstvo za trgovinu propisalo je još 2012. godine minimalne cene obuka koje bi pružale kvalitetnu obuku polaznicima. Nakon deset godina brojnih novina i opšteg povećanja svih troškova života, sada i auto škole imaju mnogo više izmena i izdatke koji ne podrazumevaju samo gorivo.
– Mi sa ovim cenama ne možemo održati kvalitetnu obuku ili bar ne onakvu kakva će odgovarati kvalitetu koji je zamišljen 2012. godine – kaže Alferov i dodaje da jedan zaposleni u školi mora da pokrije troškove seminara i licenci, koje po zakonu plaća fizičko lice, a njihove plate ne prate opšte društvene troškove.
Naši sagovornici ističu da cena obuke za B kategoriju jeste ispod 70 hiljada dinara, ali auto škole ne mogu da garantuju da će to tako ostati ako se donese novi zakon.
– Pokrenuta je inicijativa za nove minimalne cene obuke, ali ne verujem da će do toga doći u nekom bliskom periodu. Ništa se nije menjalo od 2012. godine. Trenutno je sve stopirano zbog formiranja Vlade – objašnjava Hromčik.

A. Ilijev

  • SAMO DA NE POSKUPI…
    O cenama obuke vožnje razgovarali smo sa sugrađanima.
    – Čula sam za poskupljenje i zabrinule su me priče. Zvala sam nekoliko auto škola, ali sam dobila informacije da se o tome još ništa ne zna. Volela bih da prođem obuku pre nego što poskupi. Vozačka dozvola mi treba najviše zbog posla – rekla je Sonja Stankov za naš list.
    Bračni par Jovanov iz Zrenjanina, čija se deca trenutno obučavaju za B kategoriju, kaže da je i njima priča o poskupljenju bila motivacija da ih upišu što pre.
    – To je bio glavni razlog. Nama su u auto školi rekli da nam neće menjati cenu ako se zakon promeni – poručuju Jovanovi.