KAKO PROLAZI SREDNJI BANAT NA KONKURSIMA UPRAVE ZA KAPITALNA ULAGANJA

Vladi Vojvodine je stadion prioritet?

Uz pomoć sredstava koja je u protekle dve godine Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine dodelila opštinama i gradu u našem okrugu, u narednom periodu rehabilitovaće se lokalni putevi i kolovozi u selima opština Žitište i Sečanj, rekonstruisati Dom kulture u Aleksandrovu, izgraditi saobraćajnice i bazen u Novom Bečeju, potisni vod u Novoj Crnji i rekonstruisati stadion u Zrenjaninu.

ŠKOLA „9. MAJ” OPET BEZ PODRŠKE
Na dva konkursa Uprave u 2021. i 2022. godini iz Srednjobanatskog okruga poslato je 20 prijava. Od toga je odobreno devet projekata, za koje je odvojeno više od 800 miliona dinara. Najveća suma usmerena je za drugu fazu rekonstrukcije gradskog stadiona u Zrenjaninu – 250 miliona dinara (na konkursu iz 2021).
Najviše prijava – sedam – stiglo je iz opštine Nova Crnja, od čega su odobrene dve. Grad Zrenjanin podneo je najmanje prijava – dve. Pored obnove stadiona, konkurisao je i za sanaciju škole „9. maj”, tražeći 19,5 miliona dinara, što je odbijeno.
Zašto su kao prioritetne za Zrenjanin određene baš oblasti sporta i osnovnog obrazovanja – iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj (LER) Gradske uprave navode da se pri pisanju projekata rukovode planovima razvoja i strateškim dokumenatima na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.
Veruju da je finansiranje sanacije škole „9. maj” odbijeno zato što su za stadion u prošlogodišnjem konkursu odobrena velika sredstva, a taj projekat još nije završen.
– Za sanaciju „9. maja” konkurišemo od 2013. godine, dva puta smo produžavali građevinsku dozvolu. Nećemo odustati, konkurisaćemo opet – kaže Ana Budai, savetnica za upravljanje projektima iz LER-a.

ZA PROJEKTNU DOKUMENTACIJU GODINU DANA
Od 11 projekata iz našeg okruga koje je Uprava za kapitalna ulaganja odbila, osam je odbačeno uz obrazloženje da je prijava nepotpuna i da „nije dostavljena dokumentacija u skladu sa javnim konkursom”, pokazuju podaci Uprave.
Iz LER-a kažu da se u takvim slučajevima u obrazloženju nikada ne naglasi šta je to što je izostalo iz prijave.
– Sa Upravom radimo na projektima više od 10 godina, tako da je malo verovatno da nismo upotpunili tehničku dokumentaciju, ako smo do sada imali toliko uspešnih saradnji – smatra Budai.
Prema njenim rečima, prolaznost projekata LER-a kod Pokrajine, države i na međunarodnom nivou jeste od 75 do 80 odsto. Na svakom pozivu koji raspisuje Evropska unija za projekte prekogranične saradnje sa Mađarskom i Rumunijom Grad Zrenjanin kao partner ili nosilac sprovodi bar jedan projekat godišnje.
Da bi se dobila sredstva za investicije, potrebno je da se izradi projektno-tehnička dokumentacija, koja se u većini slučajeva finansira iz budžeta grada, kao i da se pripremi građevinska dozvola (kada su u pitanju infrastrukturni projekti).
– Za izradu dokumentacije potrebno je oko godinu dana. Nakon toga pratimo konkurse na regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i prijavljujemo se tamo gde ispunjavamo uslove – objašnjava Budai.
Navodi da se na ovaj način napuni 10 odsto gradskog budžeta. Pored toga, LER funkcioniše i kao tehnička podrška gradskim ustanovama i preduzećima, jer one unutar svojih organizacija nemaju kapacitet da budu nosioci projekta, kaže naša sagovornica.

J. Šormaz

 • ZA STADION DO SADA OD POKRAJINE 370 MILIONA
  Rekonstrukcija Gradskog stadiona počela je još 2018. godine. U prvoj fazi je obnovljena atletska staza, što je podrazumevalo izgradnju borilišta i postavljanje osvetljenja u skladu sa standardima Svetske atletske federacije. Za te namene, iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je nešto više od 120 miliona dinara, podsećaju iz Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Druga faza sanacije počela je marta 2022. godine, a obuhvata obnovu svlačionica, tribina, fudbalskog terena.

 

 • MEĐUNARODNOM SARADNjOM DO STANDARDA EVROPE
  Irena Živković, direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj „Banat”, objašnjava da je priprema projekata iz bilo kojeg donatorskog programa zahtevan posao.
  – Potrebno je poznavanje engleskog jezika, znanje i iskustvo u sprovođenju projektnih aplikacija. Od izuzetnog značaja je pronalaženje adekvatnih partnera i prethodna iskustva u njihovoj realizaciji – kaže Živković. RCR „Banat” se bavi programima prekogranične saradnje Evropske unije, putem kojih korisnici, kao što su lokalne samouprave, teže da dostignu evropske standarde.

 

 • REZULTATI KONKURSA UPRAVE ZA KAPITALNE ULAGANjA
  2021. GODINA
  Žitište: 47,9 miliona dinara za rehabilitaciju kolovoza u Hetinu i lokalnog puta Srpski Itebej–Hetin; (1 odbačena prijava)
  Sečanj: 100 miliona za obnovu ulica u Boki, Jarkovcu i Neuzini (2 odbačene prijave)
  Novi Bečej: 12 miliona za izgradnja saobraćajnica (1 odbačena prijava)
  Nova Crnja: 5,9 miliona za ogradu, tribine i opremu teretane na otvorenom (3 odbačene)
  Zrenjanin: 250 miliona za 2. fazu sanacije stadiona
 • 2022. GODINA
  Sečanj: 88,8 miliona za nastavak obnove ulica u Boki, Jarkovcu i Neuzini
  Žitište: 119, 9 miliona za obnovu kolovoza u više sela
  Novi Bečej: 70 miliona za izgradnju zatvorenog bazena (jedna odbačena prijava)
  Nova Crnja: 100 miliona za izgradnju potisnog cevovoda i uređaja za povišenje pritiska; 25 miliona namenjeno obnovi i energetskoj sanaciji Doma kulture u Aleksandrovu (i jedna odbačena prijava)