GRADSKO VEĆE USVOJILO PREDLOG BUDŽETA ZA 2023, SKUPŠTINA U PETAK

Novac za razvoj ali i socijalna davanja

Prva i najvažnija tačka koja se prošle nedelje našla pred lokalnim većnicima, a o kojoj odlučuje Skupština u petak, 16. decembra, jeste Predlog odluke o budžetu Grada za 2023. Planirano je da se u gradskoj kasi nađe 5,5 milijardi dinara. Podsetimo, prošle godine ova suma je iznosila 6,4, a u 2021. godini 4,4 milijarde dinara. Blizu milijarde od predviđenog budžeta za 2023. otići će na kapitalne investicije i projekte (nastavak izgradnje kanalizacione mreže, stadiona, putne infrastrukture, sanaciju gradske deponije).

DEFICIT 696,6 MILIONA DINARA
Plan najvažnijeg gradskog dokumenta predviđa rashode i izdatke od 6,2 milijarde dinara, tako da je planiran deficit od 696,6 miliona dinara. U lokalnu kasu najviše para će se sliti od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke (oko 3,2 milijarde). Od poreza na imovinu „leći će” još 1,1 milijarda. Nešto više od 205 miliona može se očekivati od transfera, a 120 miliona od primanja i prodaje nefinansijske imovine. Kada je reč o rashodima, najviše para će se dati za korišćenje roba i usluga (2,5 milijarde) i rashode za zaposlene (1,7 milijardi dinara).
Na otplatu kamata potrošiće će se najmanje (9,1 milion), za subvencije 162,2, a za socijalnu zaštitu 179,4 miliona dinara. Troškovi transfera planirani su u iznosu od 659,54 miliona dinara. Grad namerava i da se zaduži kod domaćih kreditora za oko 240 miliona, dok će na otplatu dugova dati 90,9 miliona dinara.

ZA STADION ČAK 128,5 MILIONA
U Predlogu budžeta je navedeno i koji će se važni projekti finansirati. Najviše je opredeljeno za zaštitu životne sredine – 464,1 milion dinara.
Za komunalne delatnosti zoohigijene i suzbijanje ambrozije i drugih emerznih korova predviđeno je 90 miliona. Obnova Karađorđevog parka, značajnog spomenika kulture i prirodne oaze omiljene među Zrenjanincima, koštaće 5,5 miliona.
Izgradnja kanalizacione mreže započeta je u pojedinim selima. Radovi se u 2023. očekuju u Elemiru (13,6 miliona), Lazarevu (5,5), Kleku (4,9), Ečki, Stajićevu i Lukićevu (24,6) i Perlezu (6,6 miliona). Za Aradac je tek u pripremi projektno-tehnička dokumentacija, za šta je spremno 8,9 miliona dinara.

Kada je reč o komunalnim delatnostima, Tomaševac, Taraš, Banatski Despotovac, Belo Blato i Aradac dobiće eko-česme za čiju izgradnju će otići 9,3 miliona dinara. Za dokumente za dogradnju vodovodne mreže u Zrenjaninu, Stajićevu i Ečki biće utrošeno 4,9 miliona. Trotoar u Dalmatinskoj ulici, koji pripada Mesnoj zajednici Dolja-Crni šor, očekuje sanacija. Za to će Grad izdvojiti 2,4 miliona dinara.
Najviše novca, čak 128,5 miliona, namenjeno je adaptaciji gradskog stadiona. Za pomoć đacima i studentima biće izdvojeno 21,5 miliona dinara. U sklopu brige o socijalno ugroženim kategorijama, za aktivnosti Kancelarije za smanjenje siromaštva planirana je suma od 22 miliona dinara. Finansiranje prevoza za određene kategorije stanovništva koštaće Grad 31 milion dinara.
Gradonačelnik Simo Salapura je istakao da je budžet za narednu godinu u domenu zaštite životne sredine uvećan za skoro 200 miliona dinara. U najavi su, dodao je, i nova javno-privatna partnerstva.
– Očekujemo i veliku podršku viših nivoa vlasti. Takođe, nastavljamo da podržavamo i đake prvake. Za njih su obezbeđene torbe i pribor, kao i besplatni udžbenici. Vodimo računa i o socijalnoj odgovornosti, tako da ćemo i ovog puta pripremiti energetske vaučere za najugroženije sugrađane – rekao je Salapura.
Većnici su usvojili i Predlog odluke o ostvarivanju prava na povlašćen gradski prevoz. Mogu ih ostvariti učenici osnovnih i srednjih škola, korisnici Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle sa teškoćama u razvoju „Naša priča” i njihovi pratioci, sugrađani stariji od 65 godina, penzioneri, nezaposleni koji imaju više od 60 godina i na evidenciji su Biroa, osobe sa invaliditetom, ratni vojni invalidi, kao i drugi korisnici.

OSTALE TAČKE: NOVO „PAUKOVO” VOZILO
Pandemija korone razlog je što duže vremena nisu korigovane cene lokalnih komunalnih taksi. Gradsko veće je zato razmatralo Odluku na osnovu koje će se ovi nameti uskladiti sa rastom potrošačkih cena. U pitanju su: firmarina (isticanje firme u javnom prostoru), držanje motornih i priključnih vozila i organizacija igara na sreću.
Slična situacija je i sa naknadama za korišćenje javnih površina za poslovne svrhe, za oglašavanje, zauzeće građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova.
Veće je odlučilo i da poskupi zakup poslovnog prostora. Naime, vrednost jednog boda (jedan od faktora obračuna cene zakupnine) povećava se za 15 odsto. Razlog je porast cena na tržištu, kao i nekretnina na lokalu.
Odbornici Skupštine će odlučivati i o povećanju osnovnog kapitala JKP „Pijace i parkinzi” u iznosu od 18 miliona dinara radi kupovine novog „pauka”. Kako je obrazložio direktor ovog preduzeća Aleksandar Martinov, staro vozilo je dotrajalo i ne ispunjava ni tehničke niti bezbedonosne uslove. JKP „Vodovod i kanalizacija” je takođe tražilo pare iz budžeta (102 miliona) kako bi nabavili specijalizovano vozilo za pročišćavanje kanalizacije koje košta 22 miliona.
Dodatnih 80 miliona planiraju da utroše za vodosnabdevanje – za nabavku opreme i sredstava.

Miroslava Malbaški