AKADEMSKI SLIKAR BORIS HORVAT OPLEMENJUJE ZRENJANIN

Težim da ono što stvaram ima trodimenzionalnu dušu

U želji da ovekoveči mesto nekadašnjeg terena na kojem je igrala ekipa Košarkaškog kluba „Proleter” (jedinog iz Vojvodine koji je poneo titulu prvaka Jugoslavije 1956. godine), umetnik Boris Horvat krenuo je da slika mural u Petefijevoj ulici. Delo u tehnici akrila nastaje u čast legendarne košarkaške petorke – Vilmoša Locija, Lajoša Englera, Dušana Radojčića, Milutina Minje i Ljubomira Katića.
Osećajući da Zrenjaninu fali umetnost u javnom prostoru, Horvat je na ovaj projekat strpljivo čekao. Rad privodi kraju, a završetak planira za sredinu aprila.
Kako se razlikuje stvaranje na javnoj površini od onog u ateljeu, o umetničkim stavovima i inovativnim tehnikama popričali smo sa mladim umetnikom.

Koliku odgovornost nosi slikanje murala?
– Rad u javnom prostoru zahteva veći stepen posvećenosti i koncentracije kako bi sadržao nešto sa čime svi mogu da se poistovete. On nije nešto što možete da obrišete, arhivirate ili sklonite na stranu. Sveden je na određene elemente, ali kroz njega umetnik mora da prikaže lepezu znanja na kojem sada stoji. Kada se slika mural mnogo je veća svest, jer znate da će taj rad biti u kontaktu sa velikim brojem ljudi.
Jovana Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju