AKCIJAŠI VETERANI DRUŽILI SE SA ĐACIMA OŠ „DOSITEJ OBRADOVIĆ”: Zajedno ulepšali školsko dvorište

Na inicijativu Saveza udruženja učesnika ORA Srbije i Udruženja akcijaša veterana grada Zrenjanina, povodom 1. aprila, Dana omladinskih radnih akcija, u OŠ „Dositej Obradović“ održana je prošle nedelje radna akcija u dvorištu škole. Učestvovali su učenci sedmih i osmih razreda. U ime Udruženja akcijaša veterana u aktivnostima su učestvovali njihov predsednik Ratomir Reljin, aktivni član Gordana Radaković Srbulović i aktivne omladinke Snežana i Slađana Rešković.

Gordana Radaković Srbulović je učenike upoznala sa značajem koji su omladinske radne akcije imale kako za same učesnike, tako i za tadašnju Jugoslaviju, načinom života i rada, ali i uključenja i odabira pojedinaca. Vizuelizaciju priče učenici su imali priliku da dožive i kroz istorijat radnih akcija o kojima je snimljen film sačinjen od pojedinačnih snimaka sa samih radnih akcija.

Potom su učenici, kao pravi akcijaši, uredili školsko dvorište i park, okopavanjem dela u kom su u toku dana zasadili leju ruža. U prostoru dvorišta zasađene su i sadnice ukrasnog šiblja i žbunja. Sve sadnice doniralo je udruženje SORAS iz Beograda. U poslu su imali i podršku predstavnika Osnovne i srednje škole „9.maj“, obrazovnog profila cvećar i to nastavnice Tamare Antić i Dragice Tepić sa četiri učenika. Akciju su podržali i svojim aktivnostima oplemenili i učenici đačkog parlamenta, predvođeni pedagogom Bojanom Pisidorov, koji su kao nastavak projekta realizovanog u školi FIN PIS napravili ukrasne žardinjere od automobilskih guma i donacijom cvećare „Daruši” i Garden centra „Bašta” i tako dodatno ulepšali prostor u dvorištu škole.
– Veoma nas raduje volja i entuzijazam sa kojim su se učenici uključili u akciju uređenja školskog dvorišta. Za neke od njih ovo je bilo prvo iskustvo ovakvog tipa, međutim sa osmehom na licu su savladavali nepoznanice i prepreke na koje su nailazili. Ova akcija nam je početak novih akcija i planova koje ćemo realizovati u budućnosti sa našim učenicima. Verujemo da će školsko dvorište naše škole u mesecima koji dolaze dobiti potpuno novi izgled – rekla nam je biljana Manić, direktorka OŠ „Dositej Obradović”.

M. Bečejac