PENZIONERI MZ „DOSITEJ OBRADOVIĆ” I ZA OVU GODINU PLANIRAJU DRUŽENJA I PUTOVANJA

Omasovljenje je najvažniji cilj!

Da starost ne mora biti teška i sumorna i da sugrađani koji gaze treće životno doba imaju na koga da računaju, poruka je sa Skupštine penzionera Mesne zajednice „Dositej Obradović”, održane 2. marta. U protekloj godini mogu da se pohvale brojnim uspesima. Kako je za naš list rekao predsednik Ahmo Peljto, najmasovnije su Udruženje na teritoriji Grada i broje 215 članova. Lane su dobili 30 novih, a cilj u 2024. im je da dođu do 250. Prethodnu 2023. pamtiće po mnogim izletima i ekskurzijama. Obišli su: Belo Blato, Vršac, Beograd, Ljuboviju, Divčibare, Aranđelovac, Apatin…
– Protekla godina je bila zaista povoljna po penzionere. Pre svega trudili smo se da ostanemo na visini zadatka, a to je da pružimo podršku starima i bolesnima. Koliko god su nam okolnosti dozvoljavale, gledali smo da se razonodimo i proveselimo. Putovali smo uzduž i popreko po Srbiji. Druženja po kojima smo poznati nisu izostajala. Nažalost, sedam članova je preminulo i od njih smo se oprostili kako dolikuje. Trudimo se da budemo uz njihove porodice i pomognemo im koliko možemo – istakao je Ahmo Peljto.

AMBICIOZNI PLANOVI
Penzioneri „Dositeja” zajedno obeležavaju i brojne praznike: Novu godinu, Božić, Dan zaljubljenih, 8. mart. Svaki trenutak slobodnog vremena, kada nisu sa porodicama, članovi provode u Klubu „Dositej”, gde se okupljaju, igraju karte i šah, čitaju knjige i novine. Najstariji Zrenjaninci neretko dolaze u pratnji mlađih. Oni se ne učlanjuju, ali su simpatizeri i spremni su uvek da pomognu.
– Za ovu godinu sledićemo naš provereni recept. Na prvom mestu je humanost, zatim sve ostalo. Okupljanja koja priređujemo najviše znače ljudima. Daju im sigurnost i osećaj da nisu sami. Zbog toga se i velik broj sugrađana učlanjuje, a omasovljenje je naš najvažniji cilj – kazao je sagovornik „Zrenjanina”.

Peljto je naglasio izuzetno dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, kao i sa Crvenim krstom, Turističkom organizacijom, ali i udruženjima žena i prijateljima iz ostalih mesnih zajednica.

PODRŠKA JE VAŽNA
Bojana Jeremić, zamenica predsednika Gradskog udruženja penzionera Slavka Šućurovića, podsetila je da organizacija postoji punih 77 godina. U njihovom sastavu je 30 mesnih organizacija, od kojih je „Dositej” najmnogoljudnija. Osmišljavaju sve aktivnosti, a jedna od njih je i besplatan boravak u banjama širom Srbije. Ostvaruju je u saradnji sa PIO fondom. Prema njenim rečima, ove godine podneto je 600, a odobreno je više od 300 zahteva.

– Imamo i literarnu sekciju. Naši pesnici su uspešno izdavali knjige i osvajali nagrade. Aktivni smo i na sportskom polju. Zato smo i ovog 8. marta organizovali turnir u pikadu. Domaćini smo Olimpijade Vojvodine trećeg doba. Prošle godine ugostili smo 40 organizacija. Što se tiče rada i organizacije penzionera MZ „Dositej” zaslužuju sve pohvale – rekla je Bojana Jeremić.
Sanja Moldovan Ludoški, sekretarka MZ „Dositej Obradović”, podsetila je da pored udruženja žena, starosnih i penzionera invalida rada u njihovom sastavu je i Savez za cerebralnu i dečju paralizu. Istakla je da sa svima imaju lepu saradnju i da se uzajamno pomažu.

Tekst i foto: Miroslava Malbaški