DUGA TRADICIJA POZORIŠNOG AMATERIZMA U JAŠI TOMIĆU

„Đekšina” deca održavaju ljubav prema teatru

Tek što su se vratili sa 20. Amaterskih glumačkih svečanosti u Požarevcu, odakle je glumica Aleksandra Radivoj ponela priznanje, članovi pozorišne grupe „Đorđe Damjanov Đekša” iz Jaše Tomića već su se spremali za nova gostovanja. Osmog marta planiran je nastup u hrvatskom selu Pačetin. Pre nego što su otputovali, Aleksandra Radivoj je o tome kako trupa funkcioniše govorila za „Zrenjanin”.
– Trenutno imamo dve igrajuće predstave: „Pop Ćira i pop Spira” po romanu Stevana Sremca, i „Crvena, seks i posledice”, komad dramske spisateljice Minje Bogavac, u režiji Radovana Zubca. Nova predstava koju spremamo zove se „Ženski razgovori”, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Fedora Popova – navodi naša sagovornica.

Ističe da Grupa ima mnogo nastupa tokom cele sezone.
– Igraćemo u Beogradu, Staroj Pazovi i Molu. Imaćemo i dva gostovanja u Rumuniji, Velikom Sempeteru i Temišvaru. Takođe, upriličićemo veliku svečanost 10. aprila kada se obeležava stogodišnjica povodom ulaska Jaše Tomić u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Tada je došlo do promene imena sela iz Modoš u Jaša Tomić – navodi Aleksandra.
Nastupi od početka ove pozorišne sezone bili su posebno uspešni.
– U konkurenciji trupa iz velikih gradova, učestvovali smo na festivalima u Kragujevcu i Loznici, sa predstavom „Crvena, seks i posledice”. Bili smo i na pokrajinskom takmičenju u Bačkoj Palanci sa komadom „Male kamerne scene”. Takođe smo učestvovali i na festivalu u Subotici. Na ovim takmičenjima najviše se istakla Danka Peka koja je dobila više nagrada – ističe Aleksandra Radivoj.

Na nedavnim svečanostima u Požarevcu, jednom od najuglednijih pozorišnih i amaterskih festivala u Srbiji i regionu, osvojila nagradu Milivojev štap kao glumica večeri. Igrala je popadiju Sidu u komadu „Pop Ćira i pop Spira”. Posebno oduševljenje požarevačke publike izazvala je kada im je podelila domaće kolače koji su bili deo predstave.

Ansambl iz Jaše Tomića broji 15 stalnih članova različitih profesija, navodi Aleksandra Radivoj.
– Ima i onih koji nisu uvek aktivni, već učestvuju u zavisnosti od potrebe. Kada spremamo novu predstavu, probe imamo vikendom jer onda svi imaju najviše vremena – kaže naša sagovornica.

N. Stanić

Foto: Goran Birimac

DVA AMATERSKA KOLEKTIVA
Ljubav prema umetnosti u Jaši Tomiću potiče od davnina. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada je ovde još 1867. godine gostovalo. Prvo amatersko društvo u Jaši Tomiću osnovano je 1893. godine, ali pozorišni život počinje ozbiljnije da funkcioniše 1932. osnivanjem „Sokola”, društva koje je pored telesnog vežbanja razvijalo i kulturno-prosvetni rad. Posle oslobođenja, 1945. godine ljubitelji pozorišta, uz pomoć vojske koja je boravila u Jaši Tomiću, pripremaju večeri horskih pesama, recitacija i kraćih komada. Amatersko pozorište osnovano je 1946. godine. Veliki trag u ovom kolektivu ostavio je reditelj Đorđe Damjanov, po kojem ansambl nosi ime. Njegovim odlaskom, dramski amaterizam u Jaši se nastavlja u okviru sekcije KUD-a „Vasa Stajić”. Danas u ovom selu, pored trupe „Đorđe Damjanov Đekša”, deluje i pozorišna grupa „Jovica Jelić”. Pokazuje se da u Jaši ima mnogo glumaca amatera spremnih da neguju umetnost.

OD STUDENATA DO TRAKTORISTE
Stalni članovi trupe „Đorđe Damajanov Đekša” jesu: Siniša Jeremić – geometar, Stojan Kalapiš – penzioner, Antal Kiš – penzioner, Srđan Radivoj – traktorista, Darko Grahovac – inženjer na pruzi, reditelj i predsednik KUD-a, Marko Bajus – radnik „Drekslermajer” i tehnička podrška, Danka Peka – administracija u sudu, Marija Blanuša – medicinska sestra, Aleksandar Gađan – student, Jovana Let – kuvarica, Radivoj Branislava, Ena Slavković – učenica srednje ekonomske škole, Aleksandra Radivoj, Dragana Pantović i Vukašin Vujičić. Marko Stupar i Nikola Bretsnajder predstavljaju tehničku i medijsku podršku, a glume po potrebi.