BELO BLATO DOBILO GALERIJU FOTOGRAFIJE

Kultura nije samo zabava

Poslednji put Zrenjanin je ugostio najbolje fotografe države 1986. godine tokom Dana jugoslovenske fotografije. Nedavno se opet našao u ulozi domaćina priredivši „65. Republičku izložbu” u Narodnom muzeju. Na više lokacija u gradu bilo je postavki, uz bogat prateći program.
Poslednjeg dana u Domu kulture u Belom Blatu otvorena je galerija, kao i izložba članova zrenjaninskog Foto-kluba „CD-13”. Domaćin skupa bio je fotograf Ilmar koji živi i radi u ovom selu, odakle se preselio iz Moskve.
– Već nekoliko godina imam veliku želju da napravim galeriju fotografije na ovom području. Sticajem okolnosti, Zrenjanin, i ako se ne varam Vojvodina, do sada nisu imali nijednu ustanovu koja se stručno bavila isključivo ovom oblašću. Mesna zajednica (MZ) je pozitivno reagovala prepoznavši je moju ideju. Belo Blato je više nego inspirativno za umetnike – ispričao je Ilmar, zahvalivši se predsedniku Saveta MZ Miroslavu Markušu na podršci.

Navodi da do kraja godine planira da raspiše konkurs za izlagačku sezonu u 2023. Kako je objasnio, galerija će biti fokusirana na ruralnu tematiku (priroda, domaćinstva, način života na selu), kao i na koncept savremene fotografije.
– Moj plan je da napravim izlagački prostor za domaće stvaraoce, ali i za one iz regiona. Voleo bih i da dovedem autore iz inostranstva. Takođe, nameravam da organizujem radionice fotografije za decu i sve zainteresovane. Iz ljubavi i zahvalnosti prema Belom Blatu zamislio sam ovaj projekat. Nadam se da je ovo nova tačka na kulturnoj mapi Zrenjanina i Srednjobanatskog okruga. Verujem da će ova moja priča zaživeti i da će uticati na podizanje svesti o značaju kulturne baštine u našem kraju jer kultura nije samo zabava, nego identitet jednog naroda – napomenuo je naš sagovornik.

Podsetimo, Ilmar je stanovnik Belog Blata već skoro deceniju. Njegovo ime iz lične karte jeste njegovo umetničko ime, i u medijima se potpisuje samo kao Ilmar.Prvenstveno snima portrete povezujući ih u narativne serije, pa tako njegove postavke dobijaju formu foto-eseja u žanru pripovedanja (storytelling). Istražuje pojedinca u širem kontekstu sveta kojem (ne) pripada, ostavljajući i sebi i posmatraču prostora za tumačenje i pitanja. Inspiraciju pronalazi i u jednoj dobro poznatoj ovdašnjoj temi – odlasku ljudi sa sela.

M. Malbaški
Foto: Dragan Leleš, Vladeta Milojević i Grad Zrenjanin

  • DOMAĆA HRANA, PRIRODA I FABRIKA GUMA
    Predstavnici Grada podsetili su da je Belo Blato nedavno uvršteno u važan prekogranični projekat – Mrežu autentičnih sela jadransko-jonskog regiona. Gradonačelnik je hvalio turističke potencijale ovog mesta: njegovu autentičnost, multinacionalnost, kao i čuvenu Kobasicijadu i lepotu salaša „Lujza”. Prema rečima Miroslava Markuša, na njima je da dokažu da je moguće da na desetak kilometara udaljenosti održivo funckcionišu Specijalni rezervat prirode Carska bara i kompleks fabrike guma „Linglonga”.                            M. M.

  • STAVILI SVE NA PAPIR
    Gradski rukovodioci nedavno su se u Belom Blatu sastali sa predstavnicima Saveta tamošnje MZ u okviru karavana „Da nam sela budu bliža”, navodi se na gradskom sajtu.
    Predsednik Saveta Miroslav Markuš poručio je da su razgovarali između ostalog o infrastrukturnim problemima i njihovom rešavanju.
    – Oni se ne razlikuju mnogo od onih u drugim naseljenim mestima: od kanalizacije, pijaće vode, asfaltiranja ulica, uređenja atarskih puteva, autobuskih linija, zamena grejnog kotla i stolarije u školi. Stavili smo sve na papir kako bismo mogli da pripremimo projekte i budemo spremni kada se ukaže prilika za njihovu realizaciju – istakao je Markuš. Gradonačelnik Simo Salapura je naveo da se sada u selu gradi eko-česma.                                                                                                                                                                                                M. M.