ZRENJANINCI LITIJOM OBELEŽILI VRBICU: Praznik kojem se najviše raduju mališani

Protekla sedmica u crkvenom kalendaru nosi naziv „cvetna“, i šesta je nedelja velikog posta kojim se pravoslavni vernici spremaju za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika – Vaskrsa. Posebno mesto u Cvetnoj nedelji zauzima Lazareva subota, koja najavljuje Hristov trijumfalni ulazak u Jerusalim. Poslednje od svojih čuda koje je učinio Isus Hristos bilo je Vaskrsenje Lazara iz Vitanije koji je četiri dana ležao u grobu. Ovaj praznik Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici nazivaju Lazarevom subotom, dok je u narodu poznat kao Vrbica.

Nakon pauze od dve godine, ali kako su Zrenjaninci godinama unazad navikli, svečana litija prošla je danas ulicama našeg Grada. Povorka predvođena sveštenstvom i narodom krenula je iz hrama Vavedenja Presvete Bogorodice (Gradnulička crkva), ulicom Cara Dušana, Savezničkom sve do hrama Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva). Tu se povorci pridružio znatan broj vernika. Glavnom gradskom ulicom stiglo se do hrama Uspenja Presvete Bogorodice gde je održano večernje bogosluženje.

Vrbica je porodični praznik, a pre svega praznik dece koja su okićena zvončićima i vrbovim venčićima prošetala ulicama Zrenjanina.

Osveštane vrbove grane koje su vernici poneli svojim domovima simbolizuju palmine grančice koje su bacane pred Isusa kada je ulazio u sveti grad Jerusalim i Lazareva subota upravo najavljuje ovaj događaj koji je prema jevanđelju označio početak Hristovog stradanja ali i njegovog slavnog Vaskrsenja.

M.Malbaški