AKCIJE SUGRAĐANA IZ NASELJA GRADNULICA INSPIRACIJA ZA SVE ZRENJANINCE: LIČNIM PRIMEROM ZA BOLJITAK ZAJEDNICE

Udruženim snagama naselju daju novi sjaj

Vođeni idejom da stvaraju pozitivne promene koje žele da vide u svom gradu, naselju, ulici i dvorištu, grupa građana okupljena oko Sportskog centra i Sportskog društva „Gradnulica” odlučila je da zajedno sa volonterima i entuzijastima pokrene niz akcija kako bi pokazala „Novo lice Gradnulice”, kako su nazvali svoju Fejsbuk stranicu.

UČESTVUJU SVE GENERACIJE
Prva u nizu akcija imala je za cilj sređivanje Sportskog centra, a tokom nje se napravilo trajno i sistemsko rešenje koje će omogućiti održavanje iz sopstvenih izvora, objašnjava Zoltan Ivanica, jedan od organizatora i generalni sekretar Društva.
U poduhvatu koji je podrazumevao košenje, čišćenje đubreta, farbanje kapije, sređivanje tribina i okoline stadiona uzeli su učešće, kaže Ivanica, članovi fudbalskog kluba i muškog i ženskog rukometnog kluba.
– Odziv je velik, više od trideset osnovaca i srednjoškolaca sa Gradnulice učestvovalo je u dva dana čišćenja, zajedno sa članovima sportskih klubova i volonterima – objašnjava Ivanica.
Aktivnostima su se priključili i roditelji sportista.
– Osetili smo potrebu i dužnost da dođemo i damo svoj skromni doprinos u sređivanju kompleksa. Zadovoljni smo ovim što smo uradili. Nadamo se da će u budućnosti biti još ovakvih akcija i da će odziv biti još veći – rekao je Bora Čolakov, jedan od roditelja, za RTV „Santos”.
Dodaje da su roditelji uradili ono što je bilo do njih, ali podseća da su potrebni ozbiljni radovi na tribinama na stadionu koje su u jako lošem stanju što može biti opasno za decu. Takođe, napominje, potrebna je sanacija žica iza golova, kao i postavljanje kanti. Da bi akcija bila uspešna, kaže Čolakov, nužno je nastaviti sa redovnim održavanjem.

ZIDOVI OŽIVLjENI BOJOM
Nakon sređivanja Sportskog centra na red je došlo i oslikavanje spoljašnjeg zida u ulici Cara Dušana. Na njemu su sada prikazani logoi firmi više od dvadeset zrenjaninskih preduzetnika koji su ideju podržali.
Tom prilikom organizovan je i program za mlade tokom kojeg su deca mogla da se upoznaju sa tehnikom iscrtavanja grafita koju su im približili umetnici Luka Radaković – Flip i Luka Grbić. Oni su, pored obeležja prijatelja kluba, oslikali i živopisni grafit sa imenom naselja.
– Reakcije sugrađana su veoma pozitivne, grafit je predivan, i upravo je on izazvao najviše reakcija – ističe Ivanica.

DECA SU PREPOZNALA TRUD
Organizatori nisu zaboravili ni na najmlađe. U saradnji sa vaspitačima iz vrtića „Alisa” osmislili su poligon spretnosti za predškolce i, zajedno sa njim, uz terene iscrtali tablu za društvenu igru „Čoveče ne ljuti se”.
– Okupio se veliki broj dece i roditelja, prezentovali smo novi sadržaj i objasnili deci kako da koriste poligon. To popodne igrali smo se, družili, a najduže smo se zadržali na društvenoj igri – pod utiskom je Ivanica.
Tom prilikom, kažu organizatori, roditeljima su ukazali na otvorenost ka novim idejama i njihovim predlozima u sklopu akcije „Novo lice Gradnulice”, kako bi obogatili sadržaj.
Prema njihovim rečima, jedna od najčešćih zamerki roditelja bila je nedostatak hlada. Iz tog razloga sa dolaskom jeseni planira se ozelenjavanje, jer je, kažu, cilj napraviti prijatan ambijent, za šta je potrebno vreme i strpljenje.
– Dosadašnje akcije odnosile su se na pomoć Sportskom centru kako bi se napravio prostor koji će biti reprezentativan i pružiti maksimalnu uslugu za sport i rekreaciju, kako građana Gradnulice, tako i drugih sugrađana – kaže Ivanica.
Dodaje da svaka pomoć mnogo znači, ali ističe da je ipak reakcija dece koja su predivno odgovorila i prepoznala trud ono što je najvažnije.
– Pozivamo vas da svakog dana provodite kvalitetno i aktivno vreme na ovom mestu. Tako dajete podstrek i smisao svemu što mi, malo stariji, radimo – poručuju organizatori.

  • PROMOCIJA ZDRAVOG ŽIVOTA I NAJAVA NOVIH AKCIJA
    Od 30. maja organizovane su tri akcije, a do početka avgusta planira se uređenje Sportskog centra, za kad se najavljuje i proslava sedamdesetogodišnjice osnivanja fudbalskog kluba. Članovi najavljuju i sportske škole i turnire, kao i edukacije kroz zabavu i rekreaciju. Ove godine radiće se na uređenju Centra, a u budućnosti akcije se planiraju i na drugim lokacijama na teritoriji naselja.

J. Šormaz


Foto: Taboroši Photography
i Fejsbuk grupa „Novo lice Gradnulice”