TROŠKOVI PROIZVODNJE BELOG NAPITKA DUPLIRANI, A OTKUPNA CENA STOJI

Mleko jeftinije od flaše vode

Država zapostavlja mlečno govedarstvo koje je osnov kompletne stočarske proizvodnje u svakoj normalnoj i razvijenoj zemlji. Cena mleka je ista, a troškovi proizvodnje su skočili duplo, ako ne i više. Ako se tako nastavi, pićemo tuđe, uvozno mleko, jer sitni stočari neće izdržati ovaj udarac i dići će ruke od proizvodnje – prokomentarisao je Radovan Bokić, direktor Zemljoradničke zadruge „Agro Klek” situaciju u kojoj su se našli proizvođači mleka.
Bokić, koji u svom gazdinstvu ima 580 muznih krava i 1.080 grla druge stoke, godišnje proizvede 9.800 litara mleka po kravi. Sarađuje sa zrenjaninskim „Mlekoproduktom” kojem isporuči 5,3 miliona litara godišnje.
Stojan Protić, stočar iz Taraša koji u svom domaćinstvu gaji 18 krava i dobija 40.000 litara mleka godišnje, tim poslom bavi se celog života, ali kaže da ovakvu ovakvu situaciju ne pamti.
– Zrenjaninska mlekara najmanje plaća, 23 dinara po litru malim, a 25 većim proizvođačima. Ja nosim robu u Kikindu i dobijam 28 dinara za litar. Kada sve saberemo, skuplja je flaširana voda, a za nju je potrebno samo da „podmetneš” flašu i napuniš. Oko krava ima posla 365 dana u godini. Mi nemamo radno vreme, praznike, slave, pravo na godišnje odmore… Životinje treba hraniti, pojiti, čistiti, voditi ih na ispašu, održavati štale. Mi smo moderni robovi u svojim domovima – istakao je Stojan Protić.
On je podsetio da je prošle godine na teritoriji Taraša (seosko krdo) bilo 168 krava, a ove samo 107 grla. Nekada je ovo selo imalo oko 5.000 ovaca i 300 i više krava, što dovoljno govori u kakvom su položaju stočari.


Zbog izuzetno niske otkupne cene sirovog mleka, koja u prethodnih šest godina u proseku iznosi 30 dinara po litru (subvencija države je sedam dinara što je ukupno 37, a minimalna proizvođačka cena je 56,60 dinara), Udruženi proizvođači mleka najavili su proteste. Traže da nadležni državni funkcioneri i predstavnici Privredne komore Srbije organizuju radni sastanak sa farmerima i mlekarima, kakao bi se u što kraćem periodu našlo rešenje za njihov problem.
Predstavnica Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski je za novosadski „Dnevnik” izjavila da niske otkupne cene sirovog mleka, a skupe sirovine ubrzano degradiraju rad i opstanak proizvođača mleka.
– Oni doprinose razvoju društva i privrede na više načina, a nakon uplata doprinosa, kada odu u penziju primaju manje od korisnika socijalne pomoći – navela je Bugarski.
Ona je ukazala da su najveća ulaganja u poljoprivredi upravo u toj oblasti, pošto je po jednom grlu ili visokomlečnoj kravi neophodno investirati oko 10.000 evra da bi se ispunili neophodni uslovi za dostojan uzgoj tih životinja.
– Na vrhu piramide u poljoprivredi je govedarstvo i proizvodnja mleka, pa onda dolaze i ostale obnovljive grane. Proizvođači mleka nalaze se na dnu i nestaće ako se ovako nastavi. U Srbiji onda neće postojati proizvodnja mleka, a ni mesa – poručila je za „Dnevnik” Bugarski.

Miroslava Malbaški