IVANA BOŠNJAK BOŠNJAK JEDINA UČITELJICA IZ ZRENJANINA KOJA JE SNIMALA ČASOVE ZA RTS

Sve je kao u školi, nedostaju samo đaci

Kada je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preko Školske uprave Zrenjanin pozvalo zainteresovane nastavnike i učitelje da se prijave za snimanje časova, iz našeg grada aplicirala je nekolicina nastavnika i samo jedna učiteljica. Ivana Bošnjak Bošnjak, učiteljica u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin” snimila je nekoliko časova koji su se emitovali na Javnom servisu, a za naše novine ističe da je celokupno iskustvo bilo zanimljivo.

TROJE IZ „ŽARKA”
– S obzirom na to da sam veoma cenila kolege koje su se u prvom „naletu” tokom proglašenja pandemije javile da snimaju svoje časove, nisam se nijednog momenta libila da se prijavim. Radovalo me je to što su se iz moje škole prijavile nastavnice Olivera Palalić (srpski jezik) i Tamara Vlaisavljević (engleski u mlađim razredima). Nisam znala da li se prijavilo još kolega iz Zrenjanina, mislila sam da će odziv biti velik, te sam se prijavila da snimim šest časova za drugi razred osnovne škole – rekla je učiteljica Ivana Bošnjak Bošnjak.
Navodi da je bila spremna za tu vrstu izazova.
– Snimanje časova se ne plaća, snimani su od kuće, koristili smo sopstvenu opremu. Snimila sam četiri časa matematike, jedan srpskog jezika i jedan čas sveta oko nas – kaže učiteljica Ivana i dodaje da nije bilo lako pripremiti materijal za nekoliko meseci unapred.
– U pojedinim momentima nisam bila sigurna da li će đaci biti pripremljeni za nastavnu jedinicu koju snimam, jer je nastava sve vreme tekla u dve grupe svakodnevno, ali je uvek postojala bojazan da će se preći na onlajn. Čudno je bilo, sedim sama u sobi, ne vidim sebe na ekranu, nadam se da ostavljam dovoljno vremena đacima da reše zadatke – istakla je Ivana Bošnjak te dodala da je za učitelja tužno kad ne vidi đake.
Naša sagovornica navodi da se, osim obrazovnih, trudila da uvede i što više vaspitnih elemenata. Časovi koji su snimani decembra, emitovani su tek aprila.
– Sve vreme smo imali podršku supervizorki Svetlane Kočiš i Tatjane Mihajlov. Ta podrška je bila svakodnevna, bodrile su nas, pregledale časove, davale potrebne instrukcije. Srećna sam što su mi svi časovi prihvaćeni „iz prve”, bez potrebe za doradom – kaže učiteljica Ivana i dodaje da joj je posebno drago što je, nakon prikazivanja, dobila pohvale od kolega iz cele Srbije, te da su joj mnogi slali domaće zadatke svojih đaka, koje je zadavala na TV časovima. Pisali su joj da su snimke koristili i na njihovim redovnim časovima.

VREDNO I ZA NAREDNE GODINE
– Žao mi je što još neki učitelji iz našeg grada nisu snimili časove, sigurna sam da među mojim kolegama ima učitelja koji imaju šta da pokažu celoj Srbiji.
Smatram da je većina snimljenih časova veoma vredna za narednih nekoliko godina, u vidu obrazovnog programa. Kako god da se situacija sa pandemijom završi, većina TV časova može poslužiti đacima da kod kuće savladaju gradivo koje, možda, na redovnoj nastavi, nisu uspeli. Takođe, svi snimljeni časovi mogu poslužiti roditeljima da svojoj deci približe gradivo, a može poslužiti i kolegama prilikom realizacije redovne nastave – istakla je Ivana Bošnjak Bošnjak.
Naša sagovornica na kraju navodi da joj nije smetalo što je koristila svoju opremu, i da je zahvalna svom sinu Andriji koji je kupio originalni program za snimanje.
– Vreme je da shvatimo da moramo da uložimo nešto u sopstveno usavršavanje, a ovo je bilo usavršavanje koje je meni lično zaista vredelo – zaključila je na kraju učiteljica Ivana.
S. Vorkapić