EPILOG „BANATSKE PRIČE”: GRBIĆ JE OSUĐEN, ŠIJAKOVIĆ OSLOBOĐEN OD OPTUŽBE

Kućni zatvor zbog propusta u postavljanju bine na Bagljašu

Okrivljeni Milan Grbić, vlasnik firme „Studio plus 023” oglašen je krivim što je izvršio krivično delo, teško delo protiv opšte sigurnosti. Sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci koju će izvršavati u prostorijama u kojima stanuje, u Sremskoj Kamenici, bez primene elektronskog nadzora.
Osuđenik ne sme napuštati prostoriju, osim u slučaju propisanim zakonom koji uređuje izvršenje krivičnih sankcija. U izrečenu kaznu zatvora uračunava se i vreme koje je Grbić proveo u pritvoru Okružnog zatvora u Zrenjaninu od 21. do 31. maja 2018. godine.
Okrivljeni se obavezuje na plaćanje sudskog paušala u iznosu od 5.000 dinara i da naknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od 6.177 dinara na račun Osnovnog suda u Zrenjaninu, kao i da naknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od 166.588 dinara na račun Osnovnog javnog tužilaštva u roku od tri meseca od dana pravnosnažnosti presude. Oštećene Branka Jajić i Jelena Brkić se upućuju da imovinsko-pravne zahteve ostvare u parničnom postupku.


Okrivljeni Dragan Šijaković, vlasnik preduzeća „Topton” iz Sremske Kamenice se oslobađa od optužbe da je izvršio krivično delo, teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu, jer nije dokazano da je izvršio krivično delo za koje je optužen. Takođe se oslobađa sudskog paušala i troškova krivičnog postupka.
– Sud je analizom svih izvedenih dokaza, odbrane okrivljenih, iskaza svedoka, oštećenih, pismenih dokaza u spisima predmeta utvrdio da je bilo propusta u organizaciji manifestacije „Banatska priča”. Propusti se ne odnose samo na Grbića koji je osuđen, već i na pribavljanje ponuda, sačinjavanja dokumentacije, postavljanje montažnog objekta. Sud smatra da nije isključivi propust na strani Milana Grbića, kao izvođača radova, koji je kao ponuđač bio dužan da postupa u skladu sa propisima. Bilo je tu propusta i Mesne zajednice „Veljko Vlahović” koja je tražila samo postavljanje bine, a konstrukcija nije bila navedena, niti u zakupu za ponudu, niti u urbanističkoj saglasnosti – navela je sudija Zorica Sarić Međo.
Za ovo delo preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina, a OJT je tražilo godinu i po dana. Imajući u vidu da okrivljeni nije ranije osuđivan, Sud je ocenio da je ovo adekvatna krivična sankcija.
Podsećanja radi, 19. maja 2018. godine dok je novinarka lista „Zrenjanin” Branka Jajić vodila program na Etno festivalu „Banatska priča” na Bagljašu, na nju je pala metalna konstrukcija i nanela joj teške telesne povrede opasne po život, dok je Jelena Brkić iz organizacije zadobila lakše. Obe su brzo zbrinute u Urgentnom centru, a zbog ozbiljnosti povreda, novinarka je hitno transportovana na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde je operisana. Njoj je tada konstatovano više desetina preloma na grudnom košu, kao i probijanje plućnih krila, zbog čega je bila priključena na aparat za veštačko disanje. Od posledica povreda se još nije oporavila.
Nakon pada bine, zrenjaninska policija je uhapsila Dragana Šijakovića iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je vlasnik firme koja je učestvovala u postavljanju bine. Dva dana kasnije uhapšen je i Milan Grbić iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. U postavljanju bine učestvovala je i druga firma čiji je on vlasnik, navela je tada Policijska uprava u saopštenju.

JEDVA DIŠEM I BORIM SE ZA ŽIVOT
– Tresla se gora, rodio se miš. I da se rodio pacov, činjenica je da već mesec i po dana imam dren nakon dvostruke intervencije na Institutu za grudnu hirurgiju, usled pogoršanja posledica teških telesnih povreda zadobijenih na „Banatskoj priči”, 19. maja 2018. Mora biti da su došli neki Marsovci, jer su Zemljani – organizatori, saradnici, podržavaoci, doživeli amneziju. Na mene je pao onaj gvozdeni stub sa reklamom i slomio mi sva rebra osim jednog (23), polomio obe ključne kosti i probušio pluća. Svaki organ u mome telu trpi posledice, za šta postoji dokumentacija – navela je Branka Jajić, komentarišući presudu Osnovnog suda i dodala:
– Bila sam lepa onog dana, sada sam bogalj zbog neodgovornih. Fizički i pishički bol je nepodnošljiv, jedva dišem i borim se za život. Šta bi bilo da sam umrla onog dana, da li bi presuda bila drugačija? Da li bi moja ćerka dobila posao prema svojoj kvalifikaciji? Moj suprug je doživeo šok od pomisli da ću umreti. Onda je neko pametan shvatio da je nesrećnoj priči kraj, iako je već odobren novac iz budžeta za nastavak. Ja nisam oštećena strana, moja porodica i ja smo rasturena strana. I neko mora da odgovara. Onog nesrećnog dana sam bila profesor na Akademiji u Beogradu i urednica kulture u „Zrenjaninu”. Slomljena više nisam, ali se borim, trudim, pišem… Niko me u mom voljenom gradu, čiju dvostruku nagradu imam, nije pitao da li mi, možda, nešto treba, osim mog UNS-a, koji mi je prvi pritekao u pomoć odmah nakon nesreće, i moj list „Zrenjanin”. Sve sam svima oprostila, al` ne dao Bog da ne dozvolim svojim prijateljima da pravdu potraže u Strazburu. A dotle ću još verovati da u mojoj najvoljenijoj zemlji ima pravde. I da ovo nije država Danska.

Iva Isakov