ALEKSANDAR MARTINOV, V.D. DIREKTORA JKP „PIJACE I PARKINZI”

Do kraja godine pokušaćemo da se izvučemo iz minusa

Preduzeće „Pijace i parkinzi” bilo je bez direktora četiri meseca zbog čega su mnoge stvari stavljene na čekanje. Između ostalog, na taj način izgubio se i redosled isplate zarada, veli novi rukovodilac firme Aleksandar Martinov. Kako kaže, problem nije bio samo to što nije bio imenovan direktor, već je velike posledice ostavila i pandemija zbog koje je u ranijem periodu poslovanje stalo.
– Dolaskom na ovu poziciju prva misija biće mi da plata bude redovna. Sigurni uslovi za rad i socijalna sigurnost su prioritet – kaže Aleksandar Martinov, master ekonomije, koji će iskustvo stečeno na rukovodećim pozicijama u privatnom sektoru, „Žitoproduktu” i JKP „Vodovod i kanalizacija” sada primeniti na unapređenje rada „Pijaca i parkinga”.

Kakvo je interesovanje za zakup tezgi na tržnicama i na koji način se njihov rad može poboljšati?
– Interesovanje je konstantno. Primećujemo da je potrebno ostvariti bolju komunikaciju sa zakupcima radi boljeg održavanja tezgi i prostora oko njih. Kada sam stupio na funkciju, prvo sam obišao pijace. Cilj mi je bio da saslušam korisnike naših usluga i čujem zamerke koje bi nam pomogle da unapredimo rad. Najčešća primedba odnosila se na higijenu. To će nam sada biti prioritet, ali bih naglasio da i zakupci treba da poštuju pijačni red, kako bismo zajednički doprineli čistoći prostora. Postojao je manjak ljudi angažovanih za čišćenje, ali to postepeno poboljšavamo.

U kakvom su stanju parkirališta u gradu?
– Potrebno je rekonstruisati i modernizovati više parkinga, a u narednom periodu u planu su uređivanja i asfaltiranja. Na parkiralištu „Prevlaka” uskoro ćemo postaviti nov sistem po uzoru na onaj koji je utvrđen na Žitnom trgu. Pored toga na istoj lokaciji prvi put u Zrenjaninu postojaće opcija za elektronsku naplatu, koja će se vršiti putem naše aplikacije. Izgradnja novih parkirališta trenutno nije u planu, ali ići ćemo ka tome da napravimo garaže na sprat.

Na koje probleme Vam ukazuju sugrađani?
– Najviše primedaba imamo na parking u ulici Vuka Karadžića. Asfalt u ulici je loš, pa je prilaz otežan, a površina na kojoj se nalazi je u rupama. Prvi korak biće popunjavanje oštećenja struganim asfaltom, a kasnije ćemo preći i na asfaltiranje.

Kakva je situacija na terenu kada je parkiranje u pitanju?
– Mesta za parkiranje vozila u gradu ima dovoljno. Ipak na određenim mestima, pogotovo u centru grada, nepropisno parkiranje postalo je praksa. Najčešće su to slučajevi u Pupinovoj i Svetosavskoj ulici, u ulici Laze Kostića i oko pijace na Bagljašu. Prošlog meseca, ponovo je osposobljen „pauk” koji je za samo nedelju dana pokazao jako dobre rezultate.

Koji su Vam dalji planovi?
– Do Nove godine pokušaćemo uz pomoć osnivača da izvučemo firmu iz minusa koji je napravljen zbog smanjena prihoda usled pandemije (zatvaranja pijaca i dela parkirališta), zatim obaveza prema dobavljačima, Poreskoj upravi i radnicima. Svi izazovi su rešivi uz kontinuiran i dobar rad. Cilj nam je da preduzeće bude stabilno i da uspešno posluje, što može da se postigne dobrom reorganizacijom i modernizacijom.

J. Šormaz