AMERIČKI AMBASADOR KAJL SKOT U ZRENJANINU: Prva poseta našem gradu

Banatski region je pogodan za privlačenje investicija, izjavio je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot, u holu gradske kuće u Zrenjaninu. Ovo je bila njegova prva poseta našem gradu, tokom koje se sastao i sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem.

U pitanju je kratka poseta banatskom regionu, počeo sam dan u Ečkoj, gde smo imali zajedničku konferenciju sa udarnim timovima za borbu protiv korupcije i za vladavinu prava, koju je organizovalo Ministarstvo pravosuđa SAD-a zajedno sa Evropskom unijom. Posle ovoga ću posetiti vaš Osnovni sud koji je bio obnovljen uz pomoć USAID-a, što je jedan od brojnih programa koje smo imali u vašem gradu, uključujući zdravstvene ustanove i nekoliko škola koje su takođe bile obnovljene uz pomoć USAID-a. Na kraju ću posetiti farmu „Van Drunen“ u Banatskom Karađorđevu, što je naša najveća poljoprivredna investicija u Srbiji. Biće mi ispunjen ali vredan dan – rekao je Skot.

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (2)

Američki ambasador je takođe, podstaknut pitanjem o obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, podsetio na zajedničku istoriju Sjedinjenih Država i Srbije.

Ove godine obeležavamo 100 godina od kada se srpska zastava vijorila na Beloj kući po naredbi predsednika Vilsona, koji je bio veliki prijatelj sa Mihajlom Pupinom. Pupin je njemu objasnio sva žrtvovanja srpskih saveznika za vreme Prvog svetskog rata i verovatno znate da su tada u Srbiji bile i sanitetske grupe iz Amerike, kao i hiljade Amerikanaca srpskog porekla koji su se vratili da se bore za slobodu Srbije. Veoma važan simbol naše zajedničke istorije jeste činjenica da smo bili saveznici, ne samo u Prvom svetskom ratu, nego i u Drugom i posle. Za istoriju našeg prijateljstva važan je i doprinos Srbije mojoj zemlji – ako govorimo o Tesli, Pupinu, ali i o bezbrojnim Srbima koji su bili uspešni u Americi i koji su ostavili traga u nauci, biznisu – istakao je ambasador Skot.

Gradonačelnik Janjić izjavio je danas da se nada da će u Zrenjaninu u narednom vremenu poslovati i investitori iz Sjedinjenih Američkih Država.

M.M.

Foto: Jovan Njegović Drndak

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (1)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (13)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (3)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (5)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (4)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (6)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (8)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (7)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (11)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (9)

AMERICKI AMBASADOR U ZRENJANINU (12)