ANDREA TOT, O SVOJIM PRVIM BALETSKIM KORACIMA I USAVRŠAVANjU U BALETSKOJ ŠKOLI „LUJO DAVIČO” U BEOGRADU

Na vrhovima prstiju do blještavih scena

Njeni baletski pokreti su meki, tačni, umetnički prefinjeni… Ona je odavno osvojila srca ljubitelja baletske umetnosti u Zrenjaninu, a pred njom je, izvesno, blistava karijera… Andrea Tot je jedina Zrenjaninka koja je jesenas uspešno položila prijemni ispit u baletskoj školi „Lujo Davičo” u Beogradu. Bio je to zahtevan ispit, ali su presudili Andreina silna želja da nastavi baletsko obrazovanje i odlično pripremljen nastup.

POČETAK SA ČETIRI GODINE
Andrea je rođena u Zrenjaninu 2002. godine. Prve baletske korake je načinila kada je imala četiri godine, u zrenjaninskom Baletskom studiju „Stejdž” („Stage”).
– Bilo je to tako čudesno, uživala sam u svakom koraku – priča Andrea. – Već tada sam želela da postanem balerina. Videla sam sebe na sceni, onako kako se to upravo sada dešava…
Svojom izražajnom igrom i glumom, ova talentovana, vedra i vredna devojčica od malih nogu osvajala je publiku, u različitim ulogama i karakterima. Učestvovala je na raznim festivalima i takmičenjima, osvajala priznanja, nagrade i pehare.
Jednostavno, Andrea je uspevala da uđe u svaki lik koji je igrala u baletskim predstavama za decu.
U baletu „Krcko Oraščić” igrala je ulogu Krcka, ali i druge, naoko sporedne uloge… U predstavi „Pirati” bila je Pirat Barbarosa, ali se odlično snašla i u sporednim ulogama. U predstavi ,,Frozen‘‘ markantno je odigrala kraljicu Elzu, u predstavi „Grdana” – Grdanu.
– Najdraže mi je kada sa svojim drugaricama priređujemo humanitarne predstave – kaže Andrea. – Sećam se, jednom smo za dva dana imale četiri predstave. Pet godina zaredom od ovih predstava, u produkciji Baletskog studija „Stejdž”, sakupljamo novac za Dečje odeljenje Opšte bolnice „Đorđe Joanović” i od tog novca kupujemo ono što im je najpotrebnije, u dogovoru sa lekarima.

11 - 1 A

USPEŠNE ZRENjANINKE I ZRENjANINCI
U maju prošle godine Andrea je završila Osnovnu baletsku školu u Zrenjaninu, kao vanredan đak Baletske škole ,,Lujo Davičo‘‘ u Beogradu, a u klasi svoje majke Aleksandre Tot. Sve četiri godine prosek joj je bio 5,00. Iako je jesenas bilo puno kandidata za Srednju baletsku školu, Andrea je bila dominantna.
– Ponosna sam što sam se upisala u ovu Školu i uspešno završila prvo polugodište – kaže Andrea. „Lujo Davičo” je veoma prestižna škola, jedna od najboljih na Balkanu. Konkurencija je, zaista, bila jaka. Srećna sam što sam se izborila da budem đak ove Škole.
U poslednjih desetak godina Andrea Tot je druga Zrenjaninka koja je upisača pomenutu baletsku školu. Pre nje je to uspela Valentina Đurašin koja je, takođe, završila Osnovnu baletsku školu u klasi Aleksandre Tot i odmah nakon toga dobila angažman u Narodnom pozorištu u Beogradu, a sada je u Kairu u Nacionalnom teatru.
Zrenjaninski učenici u školi „Lujo Davičo” su pre njih bili Dejan Kolarov i Olga Olćan, koji su sada članovi Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Branislava Bošnjak, koja ima Baletski studio u Zrenjaninu i Igor Miloš koji je igrao Baletu Nacionalnog teatra u Berlinu, a sada je član Baleta Bečke opere. I sve to zahvaljujući činjenici da je u Zrenjaninu nekada uspešno radilo Odeljenje beogradske Baletske škole „Lujo Davičo”. Lepa i talentovana Andrea je u ovom sjajnom nizu…

 • PRVI NASTUP U „MADLENIANUMU”
  Andrea stanuje sedamdesetak koraka od Baletske škole, kod bračnog para koji o njoj brine dok je u Beogradu. Verovatno će iduće školske godine, potražiti smeštaj u srednjoškolskom domu. Talentovana Zrenjaninka se odlično snašla. Brzo se prilagodila režimu u školi, nastavnici je hvale, ističu da je vredna i da prihvata kritike, pa tako brzo ispravlja greške.
  – Mora mnogo da se radi, ali ja sam to izabrala i radujem se svakom novom danu – kaže Andrea. – Svakog radnog dana imamo nastavu, a subotom i obavezan čas iz klasičnog baleta. U dva prva razreda ima nas 18, konkurencija je žestoka. Moram da se pohvalim da sam u igračkim predmetima, a to su klasičan balet, repertoar, savremeni balet i karakterne igre najbolja u razredu u predmetu za savremenu igru. Prvi nastup na sceni sam imala 26. decembra 2017. u školskoj predstavi „Krcko Oraščić”, u „Madlenianumu”. Igrala sam zajedno sa svojim vršnjakinjama „Valcer cveća”.
  Iako je posvećena nastavi u Baletskoj školi, Andrea dva-tri puta nedeljno ide u Narodno pozorište na časove kod balerine Milice Bezmarević. Veoma je društvena, ne voli samoću, upoznala je mnogo novih drugarica. Izuzetno se dobro snalazi u Beogradu i sve je interesuje. Sve joj je blizu i ima mnogo dešavanja, bira gde će izaći iako joj je još ograničen noćni izlazak, osim kada ide na baletske predstave u Narodno pozorište (a ide često). Kako kaže, najomiljeniji joj je izlazak u Ušće gde sa drugaricama prošeta, časte se nekom hranom, sokom.
  KORAK PO KORAK, OSTVARENJE SNA
  – Beograd mi prija, volim školu, ali jedva čekam vikend da dođem kući u Zrenjanin, da vidim svoju porodicu, drugarice sa kojima sam godinama delila razna iskustva i svoje kućne ljubimce. Najviše sam bila zauzeta kada smo pripremali školsku predstavu, tada nisam imala vremena da razmišljam o kući, po ceo dan sam bila na nogama. Ali, sve je to avantura, korak, po korak do ostvarenja sna – ističe mlada balerina.

BRANKA JAJIĆ
Foto: Bojan Stanulov