REVOLT GRAĐANA IZ BEGEJSKOG REDA ZBOG BUKE IZ FABRIKE „DON DON” I DALjE TRAJE

Nadležni uradili sve što su mogli
Bitku sa bukom, koja dopire od fabrike „Don Don”, već godinama vode meštani iz ulice Begejski red, tačno preko puta nekadašnjeg „Žitoprodukta”. Već nekoliko puta smo dobili žalbe na račun rada, odnosno zvukova koje proizvodi pogon ove firme. Sugrađanin Vladan Dimić je u ime svojih komšija još pre nekoliko godina pozvao inspekciju za zaštitu životne sredine, ali tvrdi da ništa nije rešeno, kao i da se više puta obraćao gradskoj vlasti ali bezuspešno.
– Kuća mi se raspada, prozori mi se tresu i pucaju zidovi, a nikoga ne mogu da nateram da dođe i proveri situaciju. Ovo je prava katastrofa. Prepušteni smo sami sebi bez ičije zaštite. Nad nama se iživljavaju inspekcija i „Don Don”. Mogu samo da pretpostavim koja je tržišna vrednost naših kuća. Upropastili su nam živote – požalio se Dimić svojevremeno našoj redakciji.
Njegov komšija Aleksandar Abraham potvrdio je da je brujanje iz fabrika više nego glasno.
– Nama koji živimo u blizini fabrike buka je ponekad stvarno nepodnošljiva, naročito noću. Drugi problem je velika količina prašine koja nam tokom leta ulazi u domove i udišemo je. Gradska uprava se ne oglašava na zahteve građana – rekao je Aleksandar Abraham.

dav
Branko Kovačević

REDOVNA I VANREDNA MERENjA
– Pored redovnih merenja buke koja imamo dva puta godišnje kada inspekcija to odredi, radili smo i vanredna merenja po prijavi građana. U kući Vladana Dimića je, takođe, merena. Inspekcija je naglasila da merimo buku svaki put kad to građani zatraže. Imamo sve izveštaje u kojima se vide merna mesta i datum provere – ističe Branko Kovačević, rukovodilac mlina u „Don Donu”.
– Postoji nivo buke koji je dozvoljen u dnevnom i noćnom režimu. Dnevni režim traje do 10 sati uveče, noćni kreće nakon 10 časova. U Vladanovoj kući izmereno je 29 decibela od dozvoljenih 35 kada je naš pogon radio. Kada je bio ugašen, bilo je 23 decibela. Naš pogon samo šest decibela više pravi buku od komunalne buke (saobraćaj i drugo). Ispred Vladanove kuće izmereno je 53 decibela dok je pogon radio, a 47 kada nije radio. Dozvoljeno je 55 decibela. Rezultati su pokazali da granicu buke ne prelazimo na mernim mestima koje je inspekcija odredila, niti u Vladanovoj kući, niti ispred nje. Inače, buku merimo kada pogon radi u punom kapacitetu i kada ne radi.
Kako je rekao Kovačević, uradili su sve što je trebalo.

OTPADNE VODE
Goran Radovanović, rukovodilac pekare, ističe da su komšije na društvenim mrežama navodile da „Don Don” zagađuje okolinu, odnosno da u jezero ispuštaju otpadne vode. Kako kaže, neki od njih tvrde da su se deca razbolela od karcinoma, što su teške osude.
– Nemamo otpadnu vodu ni u jednom segmentu štetniju nego bilo koje domaćinstvo, ne koristimo štetne hemikalije. Postoje Zakonom utvrđena hemijska sredstva koja se koriste, biocidna su i izlivaju se u gradsku kanalizaciju. Čvrstim otpadom upravljamo po Zakonu, i inspekcija to sve nadgleda, kao i službe u nadležnom ministarstvu. Ništa ne radimo što nije prema propisu. Otkako je „Don Don” preuzeo Žitoprodukt 2011, dva puta merimo buku i emisiju zagađujućih materija, i nigde ne prelazimo dozvoljenu granicu – ističe Radovanović.

  • MIŠLJENJE INSPEKTORKE
    – „Don Don” ima obavezu da meri buku u zoni uticaja u kojoj postrojenje postoji. Oni su ta merenja uradili i imamo izveštaj od ovlašćenog Instituta za bezbednost i preventivne mere Novi Sad. Utvrđeno je da su specifični nivoi buke posmatrani iz zvučnih izvora niži od granične vrednosti nivoa buke za stambeno područje – navodi Dragana Adamović, inspektorka i šef Odseka prosvetne inspekcije i inspekcije za zaštitu životne sredine. – Ukoliko se tehnološki proces ne menja, nisu u obavezi da ponavljaju merenje buke. Zato je poslednje vanredno merenje bilo 2015. godine. Radili smo po pozivu građana, međutim ne možemo raditi ista merenja na istoj situaciji. Pre tog merenja obavljeno je i redovno merenje, pa je nivo buke u noćnom režimu prelazio graničnu vrednost. Tada je fabrici naređeno da preduzmu mere kako bi nivo brujanja sveli na granične vrednosti. Oni su to uradili, kao i kontrolno merenje i utvrdili da buka iz „Don Dona” ne predstavlja dominantan zvuk na određenoj lokaciji.

I. ISAKOV