ČLANICA TENISKE REPREZENTACIJE SRBIJE DEJANA RADANOVIĆ O NAJUSPEŠNIJOJ SEZONI

Važno je da uživam u igri
Godinu 2016. naša nekadašnja sugrađanka Dejana Radanović završila je kao 425. teniserka sveta, a u decembru 2017. zauzimala je 260. mesto na svetskoj VTA listi. I sama kaže da je najuspešnija sezona iza nje, tokom koje je osvojila četiri turnira i stizala do nekoliko polufinala i finala. Postepeno je počela da učestvuje na ozbiljnijim turnirima iz serije 25.000, 60.000 i 100.000 ITF tura, na takmičenjama u Švedskoj, Turskoj, Japanu.
Dejanin napredak svakako je doprineo tome da je selektorka pozove u reprezentaciju, ali takođe i to što je bila deo Fed kup tima dalo joj je podstrek za nove pobede – posle Fed kup vikenda održanog u aprilu u Zrenjaninu, osvojila je najveći turnir u svojoj karijeri, iz serije 25.000 ITF tura, u ruskom Himkiju. Osvajanje ovog trofeja u maju izdvaja kao najdraži momenat sezone.
Recept za uspeh je dobro poznat – naporni treninzi i fizička priprema, ali Dejaninog proboja ne bilo da nije počela drugačije da posmatra svoju karijeru.
– Naučila sam da se ne iscrpljujem dugoročnim planovima. Kada me je prošle godine povreda odvojila od terena više od dva meseca, promenila sam pogled na sve to. Trudim se da ostanem zdrava, da napredujem i uživam u igri – objasnila je ona u prošlogodišnjem intervjuu za „Zrenjanin”. Sada je opet pronašla vremena za kratak intervju za naš list, javivši se sa svog prvog, ovogodišnjeg turnira u Egiptu.

1-2 Dejana_Radanovic slika 1
Kako si zadovoljna drugim delom sezone, igrala si na jačim turnirima na kojima si došla do nekoliko četvrtfinala i polufinala?
– Iz jedne perspektive definitivno nisam baš najzadovoljnija jer mi je cilj da osvojim svaki turnir, ali prvi put sam konstantno igrala na nivou koji je dosta viši od onoga na kojem sam pre igrala. Svakako sam stekla dosta iskustva i naučila određene stvari i spremnija sam za ovu sezonu. Bez obzira na rezultate, srećna sam što se sve izdešavalo upravo tako.
Ove jeseni si zaigrala i na dalekom istoku – u Japanu. Kako ti se činilo ovo iskustvo, u smislu organizacije tih turnira, odnosa tamošnjih fanova prema igračima itd?
– Prvi put sam otišla uopšte u Aziju. Ljudi su tamo neverovatni. Fanovi gledaju treninge, stalno traže da se slikaju i dobijaš čak i razne poklončiće. Što se tiče organizacije ostalog, nije kao u Evropi, ali kao što rekoh, bila sam samo jednom tako da ne mogu da generalizujem Daleki istok u odnosu na Evropu.
Kako su ti protekle pripreme na kraju sezone i koliko ti je ovaj period prilika da radiš na nekim aspektima igre i fizičke pripreme na kojim ne možeš dok traju turniri?
– Pripreme su protekle odlično. Jeste najnaporniji deo i pomalo je dosadno, ali je u isto vreme odlična prilika da se određeno vreme provede kod kuće sa porodicom i prijateljima i odmori od turnira, pošto kad krene sezona to je zaista teško.U toku sezone se generalno mogu dorađivati neke sitne stvari, ali u zimskom periodu stvarno ima dovoljno vremena da se poradi na fizičkim i čak više na teniskim segmentima na kojima je to potrebno, što sam ja i uradila.
Verovatno kao i drugi sportisti jedva čekaš odmor na kraju godine, ali da li posle nekog vremena počinju da ti nedostaju takmičenja?
– Da! Ove godine sam imala odmor, neku sitnu rehabilitaciju za koleno, pa fizički deo priprema i kad se spojilo sve nisam igrala tenis šest nedelja. Već posle prvih 20 dana nisam mogla da dočekam da uzmem reket, nisam verovala da će mi toliko nedostajati! Isto je što se tiče i turnira.
Koliko su ti blizu kvalifikacije za Gren slemove i da li se nadaš učešću ove godine?
– Volela bih da učestvujem, naravno. Mislim da svako ko trenira, trenira upravo zbog toga. Ali, nažalost, nije u pitanju želja, nego da li jednostavno imaš dovoljno bodova ili ne. Blizu jeste i ostvarivo je i te kako, ali se trudim da se fokusiram na igru i budem konstantna i verujem da će biti Gren slema.
Nastupaćeš u Fed kupu u februaru u Estoniji. Sa kakvim osećajem, posle ovakve sezone, iščekuješ ove mečeve, u poređenju sa prošlim februarom kada si bila debitantkinja u seniorskoj reprezentaciji?
– I ove godine smo u Talinu od 7. do 10. februara. Prošle godine je bilo nešto potpuno novo za mene i odlično iskustvo. Zaigrala sam dubl, dok ću ove godine, nadam se, igrati i singl. Imamo mladu reprezentaciju i mislim da ćemo biti odličan tim. Jako sam uzbuđena i jedva čekam da odemo tamo i predstavimo Srbiju.
Milana Maričić