ANJA ŠOPONJAI, MODNA DIZAJNERKA, O GREŠKAMA U OBLAČENJU I SAVETIMA ZA SVEČANOSTI

Povratak pepita i pliša na velika vrata

Mlada sugrađanka, Anja Šoponjai završila je master dizajn tekstila i odeće na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin” i već nekoliko godina šije haljine, suknje, kombinezone po porudžbini. Deo njenog stvaralaštva mogli smo da vidimo na nedavno održanom „Fešn partiju” u klubu „Džoni”. Sa Anjom razgovaramo o reviji, modnim trendovima, u čemu greše mladi Zrenjaninci i šta im ona savetuje.
Kakvi su utisci sa modne revije?
– Ovo mi je treća revija do sad i utisci su sjajni. Atmosfera je bila veoma lepa, bilo je dosta kreatora – studentkinja, a predstavljene su i poznate robne marke. Ja sam izložila deset haljina. U pitanju su poslovne varijante, svečane, zatim do kolena, duge sa šlepom, provokativnije sa dubokim šlicem ili dekolteom. Revija je bila posećena, sve je bilo na nivou. Velika mi je čast što su me pozvali da učestvujem i predstavim se na drugačiji način, jer moj rad uglavnom možete videti na Fejbuk profilu.
Šta je sada u trendu i šta najčešće devojke traže da im sašiješ?
– Sada, pošto je zima, najviše traže pliš i pepito materijal. Šila sam dosta haljina od tog materijala. Za novogodišnju noć je traženiji pliš, mada je on malo skuplji. Pliš je jako elegantan i preliva se i može mnogo dobro da stoji. Ali i tu treba biti oprezan. Krupnije devojke bi trebalo da izbegavaju pliš, one mogu da nose skubu ili panteromu, materijal koji nema sjaj. Vraćaju se i 80-e i 90-e; duboke farmerke, široke i kratke majice, šargarepa kroj pantalona. Čak i trenerke i visoke potpetice. Ja nisam fan široke garderobe ali sam počela da ih šijem jer se to sad traži.
U čemu, po tvom mišljenju, greše mladi Zrenjaninci?
– Primetila sam da Zrenjaninke nose tamno plave haljine i crne grilon čarape, što nikako ne ide zajedno. Momci takođe nose teget sa crnom ili braon sa crnom. Tamno plava, braon i crna su približne i ne treba ih kombinovati. Takođe, ne nosi se ni kolor blok kao što je žuta i plava. To je bilo aktuelno pre nekoliko godina. Nije greška ako spojimo tamno zelenu i crnu. To je idealna kombinacija za nekog ko ne voli vedre boje, a želi da unese neku boju. Devojke greše kada oblače stvari koje im ne stoje, a da toga nisu svesne. Ako im kažemo da im to ne stoji, one će se uvrediti. Devojkama iz najbolje namere kažem šta im ne stoji kako bi one bolje izgledale. Osobe kojima šijem odeću mi uglavnom donose fotografije sa željenom haljinom pa u dogovoru sa njima napravim skoro istu ili ubacim neki detalj, da bi to izgledalo što prikladnije prema njihovoj građi. Kad je obuća u pitanju, u trendu je deblja štikla, koja je udobnija za hodanje. Ta štikla prati haljinu šireg kroja. Čizme iznad kolena su takođe popularne, iako nekad deluju smešno na niskim osobama. Mada, ako one žele da ih imaju, nosiće ih po svaku cenu. Ja volim takve čizme i sa debljom ili tankom štiklom, ali nisu mi za dnevnu varijantu što često možemo videti na ulicama. Ravne, duboke čizme mogu da prođu, dok su takve na štiklu za diskoteku.
Šta misliš o trendu mrežastih čarapa u kombinaciji sa iscepanim farmericama i patikama? Ove godine je to hit.
– Mrežaste čarape se uvek nose. Provokativne su i zato preferiram da ih nosim uz svedeniju suknju, ali ih nisam nosila ispod farmerica i da se vide iznad struka. Iskreno, ne razumem tu kombinaciju i vidim da svi to nose. Kada sam bila u Londonu, žene sam često viđala u suknjama i patikama jer tamo često pada kiša, menjaju prevoze i obuća mora da im bude udobna. To mogu da razumem, ali nisam za to da se patike nose na sve. Neko dobro ume da iznese i da to izazove vau efekat, dok na nekom drugom ta ista kombinacija deluje smešno. Svi hoće da budu moderni i kopiraju jedni druge.
Koji savet bi dala devojkama za maturu? Poznato je da nekad dođe do preterivanja jer svi žele da izgledaju savršeno.
– Mnogi najviše greše u oblačenju za mature, venčanja, proslavu Nove godine jer je tad sve dozvoljeno i umeju da omanu. Prošle godine su maturantkinje nosile dugačke sirena haljine i sa šlepom. Mislim da sledeće sezone to neće biti toliko aktuelno. Devojke su ove godine bile jako lepe i elegantne i nosile su kvalitetnu čipku koja nije baš povoljna.Bilo je onih koji vole klasiku i nosile su haljinu iznad kolena. Nisam primetila da su nosile kratke, uske haljine. Postoji nekoliko tipova figura i trebalo bi po tome da se i oblačimo. Primetila sam da devojke preteruju u sređivanju i za školu, izgledaju kao da su pošle u noćni klub. Za školu se moraju oblačiti svedenije sa manje šminke. Čak preteruju i kada se spremaju za izlaske jer ih šminkaju profesionalni šminkeri, peglaju kosu, šiju haljine za izlazak. Svaka čast skromnim i jednostavnim devojkama, koje su prave tinejdžerke i koje se oblače u skladu sa godinama. Imaju vremena za sve, ne treba da žure i deluju starije nego što jesu.

  • UTICAJ INSTAGRAMA
    – Mislim da na tinjdžerke strahovito utiču blogerke na Instagramu koje deluju skoro pa savršeno. Toga nije bilo ranije i sve je bilo mnogo jednostavnije i svedenije. Nismo znali šta se nosi u inostranstvu nego samo šta je kod nas aktuelno. Sad je sve dostupno i preterano. Instagram nameće stilove, što dosta opterećuje omladinu jer žele da vode život kao što ga imaju fešn blogerke – skupa garderoba, savršen mejk ap i frizura, putovanja i izlasci po skupim restoranima. Nažalost, većina to ne može da priušti. Možda je bolje da imaju svoj stil, svakako će se lepše osećati – zaključuje naša sagovornica.

I. ISAKOV

Foto cover: Tatomirov Photography

Anja Šoponjai