APEL ZRENJANINSKIH LEKARA: Veliki pritisak na Respiratorni centar a slab odaziv na vakcinaciju

U poslednjih nekoliko dana svedoci smo izuzetno velikog pritiska na Respiratorni centar kao i naglog povećanja broja zažarenih sugrađana korona virusom. Tokom protekle nedelje, saopštava Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ prosečno je u Respiratornom centru rađeno oko 150 prvih i kontrolnih pregleda i oko 140 testiranja pacijenata sa simptomima. Usled velikog priliva pacijenata zrenjaninski Dom zdravlja zajedno sa lekarom iz Banje Rusande oformio je još dve lekarske ekipe i dva uzorkivača, tako da u Respiratornom centru sada rade po dve kompletne ekipe u obe smene.

Iz ove lekarske ustanove kažu i da veliki pritisak trpi i Služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine koji na dnevnom nivou testiraju oko 30 do 40 dece sa simptomima. Omikron soj pokazao je svoju snagu u lakom širenja u mlađoj populaciji. Sistem u Domu zdravlja stavljen je pred velikim izazovom jer je povećan broj i zaraženog osoblja u svim službama, te je organizacija rada izuzetno otežana.

– Sa duge strane nailazimo na paradoks u vakcinaciji. Nasuprot velikim gužvama u Respiratornom centru na vakcinalnom punktu u Hali „Medison“ vlada zatišje. Zainteresovanost za vakcine u našem gradu je na izuzetni niskom nivou. U proseku dnevno se vakciniše oko 50 pacijenata (ukupno sve tri doze) što je nezadovoljavajući broj. Našim sugrađanima omogućeno je da se vakcinišu na punktu u sportskoj hali, bez reda čekanja, kroz proces koji traje 15 minuta. Kada poredimo broj vakcinisanih na dnevnom nivou od pre samo dva meseca kada ih je bilo oko 400 vidimo izuzetan pad. Moramo i dalje imati na umu da je vakcinacija jedino oružje u borbi protiv korona virusa – apeluju lekari iz Doma zdravlja „dr Boško Vrebalov“