APELACIONI POTVRDIO PRESUDU VIŠEG SUDA ZA BIVŠEG PREDSEDNIKA NOVOG BEČEJA

Nije aktivirao garancije za neobavljenu rekonstrukciju

Nekadašnji prvi čovek Opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov služiće kaznu od godinu dana kućnog zatvora pod elektronskim nadzorom zbog malverzacija pri adaptaciji dvorca Heterlend u selu Bočaru – odlučio je u julu ove godine Apelacioni sud u Novom Sadu, potvrdivši prvostepenu presudu Višeg suda u Zrenjaninu donetu u novembru prošle godine. Vrebalovu je izrečena i trogodišnja zabrana obavljanja funkcija u lokalnoj samoupravi.
Kako se navodi u obrazloženju presude, planirana adaptacija dvorca Heterlendi za vreme mandata Milivoja Vrebalova na čelu opštine Novi Bečej nije bila završena, iako je bio obezbeđen novac izvođaču – novosadskoj firmi „Gardi”. Tako je Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine od marta 2011. do jula 2012. godine oštećen za iznos od 64.957.248 dinara.
Pomenuta firma je najveći deo uplaćene sume za rekonstrukciju dvorca iskoristila za plaćanje kredita i dugova prema svojim drugim dobavljačima, a tek oko 20 odsto novca utrošila je za radove na Heterlendu. Vrebalov je oglašen krivim što tada nije vršio službenu dužnost, odnosno zato što kao predsednik opštine, investitora u ovom poslu, nije aktivirao bankarske garancije iako je bio svestan da „Gardi” nije obavio radove u roku.
Apelacioni sud potvrdio je presudu i Igoru Rebi, suvlasniku firme „Gardi”, koji je osuđen na kaznu zatvora od tri godine uz oduzimanje pomenute sume od 64 miliona dinara, a delimično je usvojio žalbe višeg javnog tužioca u Zrenjaninu koje se tiču Zorana Jankovića i Stojana Subotića, angažovanih na funkciji nadzornog organa pri adaptaciji dvorca. Njih dvojica tako su dobila osam, odnosno deset meseci kućnog zatvora pod elektronskim nadzorom, što je nešto više od prvobitne kazne koju je izrekao zrenjaninski Viši sud.
Zanimljivo je to da je Milivoj Vrebalov u svojoj žalbi pred Apelacionim sudom, između ostalog, naveo da je prvostepena presuda bila doneta pod uticajem izvršne vlasti i vladajuće partije, te da su visoki državni funkcioneri koristili svaku priliku da protiv njega organizuju medijsku harangu i linč, kako u tabloidima, tako i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Apelacioni sud ovaj deo žalbe nije posebno cenio, i to ne zbog toga što navodi eventualno nisu tačni, već zato što nisu značajni za drugačije presuđenje – navodi se u presudi.
Afera „Heterlend” počela je u januaru 2015. godine, kada je priveden Milivoj Vrebalov, tada član Predsedništva Demokratske stranke i potpredsednik Skupštine Vojvodine. Godinu dana kasnije, više tužilaštvo je protiv njega, Rebe, Jankovića i Subotića podiglo optužnice.
Dvorac u Bočaru trebalo je nakon adaptacije da bude namenjen za boravak dece ometene u razvoju.

  • POSLE OPTUŽNICE PODRŽAO VLAST SNS-a
    Milivoj Vrebalov je 2005. godine pristupio Demokratskoj stranci, a potom je prešao u Liberalno-demokratsku partiju, na čijoj listi je 2006. izabran za predsednika opštine Novi Bečej. Ovu funkciju obavljao je do 2012. godine. Za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine Vrebalov je izabran 2012, a naredne godine napušta LDP i ponovo postaje član DS-a. Nakon izbora u Novom Bečeju u proleće 2016, nekoliko meseci po podizanju optužnice protiv njega, Vrebalov je sa „Grupom građana Milivoj Vrebalov”, čiji su odbornici i dalje bili članovi DS-a, ušao u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom. SNS i DS i danas su zajedno na vlasti u Novom Bečeju.

M. Maričić