APOTEKA „JANKOVIĆ” NA ISPITIVANJU ZBOG MOGUĆEG NEDOZVOLJENOG UTICAJA NA TRŽIŠTU

Da li je zastupljenost bila prijavljena?

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv Zdravstvene ustanove Apoteke „Janković” iz Novog Sada kako bi ispitala sprovedenu koncentraciju iako nije bila odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije. Prema osnovanoj pretpostavci, tržišna utakmica je nastala sticanjem kontrole koju je sprovela Apoteka „Janković” nad farmaceutskom delatnošću Apoteke „Zrenjanin”, saznaje list „Zrenjanin”.
Komisija će u ispitnom postupku oceniti Zakonom propisane kriterijume kojima se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a naročito, okolnost da se radi o sprovedenoj, a neprijavljenoj zastupljenosti, što je bila obaveza učesnika na tržištu. Takođe, Komisija će utvrditi bitne činjenice, dokaze i ostale elemente na kojima će zasnovati svoju odluku u pogledu eventualnog određivanja mere zaštite konkurencije, odnosno mere dekoncentracije, navodi se na sajtu Komisije za zaštitu konkurencije.
Kako kažu, Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije, a naročito ako bi to bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.
Zaključkom kojim je pokrenut postupak, pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju pravilnog činjeničnog stanja u ovom postupku da ih neodložno dostave Komisiji za zaštitu konkurencije.
Podsećamo, ugovor o koncesiji potpisali su 4. marta prošle godine Čedomir Janjić, tadašnji gradonačelnik, i Snežana Janković, direktorka Apoteke „Janković”. Koncesija Zdravstvene ustanove „Apoteka Janković” nad Apotekom „Zrenjanin” trajaće 15 godina, a vrednost posla je nešto iznad 6,3 miliona evra za celokupno trajanje koncesije.
– Među prvima smo u zemlji koji su, rekao bih, veoma uspešno rešili probleme u radu farmaceutske delatnosti čiji je osnivač država, odnosno lokalna samouprava. One gube tržišnu utakmicu sa privatnim apotekama, što preti gomilanjem gubitaka. Uostalom, to se u velikom broju gradova već događa. Morali smo to da predupredimo – ocenio je bivši gradonačelnik Čedomir Janjić, tri meseca nakon potpisivanja ugovora.
– Rešenje smo našli tako što smo, oslanjajući se na zakonske mogućnosti uz pomoć eksperata, formirali javni poziv za ulazak u javno-privatno partnerstvo, kroz koncesiju na delatnost. Naglašavam, ustanovu nismo imali nameru da prodamo, niti smo je prodali! Na javni poziv javio se „Janković” i ugovor sam potpisao sa zadovoljstvom – izjavio je Janjić.
Kako je tada rekao, visoka avansna ponuda i godišnja koncesiona naknada u visini od 800, odnosno 120 hiljada evra za svaku od 15 godina, koliko važi ugovor, više su nego povoljni za Grad. To su koristi za gradski budžet, kakvih ranije nije bilo, poručio je Janjić.
Povodom postupka koji je Komisija pokrenula, pokušali smo da stupimo u kontakt sa nadležnima iz Apoteke „Janković”, ali nisu bili voljni da se oglase i komentarišu slučaj. Na internetu su dostupni samo telefoni apoteka, ali ne i imejl adresa sedišta firme. Takođe, u Agenciji za privredne registre (APR) još nema podataka o zdravstvenim ustanovama iako je rečeno da će ih uvesti od 12. oktobra.

  • OSAM APOTEKA U GRADU I 18 U SELIMA
    Koncesija se odnosila na osam apoteka u Zrenjaninu i 18 u selima na gradskom području. Dve od njih – apoteke u Lukićevu i u krugu Opšte bolnice, u zakupu su, a ostale pripadaju Gradu Zrenjaninu.

I. Isakov