DR ZDRAVKO ŽDRALE O AKTUELNOJ SITUACIJI I BORBI SA KORONA VIRUSOM

Grad Zrenjanin poslednji na tabelama obolelih

U prethodnoj nedelji u Srednjobanatskom okrugu registrovano je 17 novoobolelih od kovida 19, što govori o porastu zaražavanja. Od proglašenja epidemije na teritoriji Okruga, potvrđeno je ukupno 395 slučajeva. Na bolesničkom lečenju trenutno se nalazi šestoro, a u kućnoj izolaciji 20 ljudi. Izlečeno je 338 pacijenata, dok je do sada testirano ukupno 3.758 lica – saopštio je dr Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje.
Od samog početka pandemije ova zdravstvena ustanova kompletno je reorganizovala rad i prilagodila ga aktuelnoj situaciji. Kako dr Ždrale navodi, akcenat je na radu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti – epidemijske službe. Zavod je bio glavni koordinator svih aktivnosti vezanih za pandemiju na teritoriji Srednjobanatskog okruga i u neprekidnoj je vezi sa drugim zdravstvenim ustanovama (5 domova zdravlja, Plućna bolnica „Dr Vasa Savić”, Opšta bolnica „Đorđe Joanović” i banja „Rusanda”). Redovna je bila i saradnja sa Gradskom i upravom Okruga, MUP-om, državnim i privatnim centrima socijalne zaštite, domovima za stara lica, predškolskim i školskim ustanovama, ali i sa građanstvom.

Situacija u Okrugu je stabilna, iako brojevi rastu?
– Rezultati dobre i pravovremene organizacije u borbi protiv pandemije korona virusa, nisu izostali. Grad Zrenjanin i opštine Sečanj, Žitište, Novi Bečej i Nova Crnja, u okviru AP Vojvodine, ali i cele Srbije, bili su i ostali među najboljima kada je reč o brojevima zaraženih, aktivnih slučajeva, ljudi na respiratorima kao i preminulih, zauzimajući uglavnom poslednja mesta na statističkim tabelama. Borba za održavanje stabilne situacije i držanje pod konstantnom kontrolom svega vezanog sa pandemijom, obavezuje menadžment ustanove ali i zaposlene da, u domenu svojih radnih obaveza i zadataka, ulože dodatne napore kako bi ostali dobri i stabilni, uz stalno nastojanje da budu još bolji.
Sa sigurnošću mogu da tvrdim, imajući u vidu želju, raspoloženje, kolegijalnost i spremnost za pomoć svih zaposlenih, kako unutar kolektiva tako i prema korisnicima usluga, da ćemo u tome sigurno uspeti, bez obzira što imamo posla sa nevidljivim, ali veoma opasnim protivnikom.

Kako biste odgovorili na sve izazove, morali ste da preduzmete određene mere. Koje konkretno?
– Sarađivali smo sa referentnim ustanovama – Institutom za javno zdravlje Vojvodine i „Dr Milan Jovanović Batut”, kao i drugim državnim organima. Da bismo mogli da ispunimo ovako složenu ulogu, radili smo na kadrovskom i drugom jačanju. To uključuje nabavku opreme, usavršavanje organizacione strukture i podizanje efikasnosti na maksimalnu meru kada je reč o rutinskim aktivnostima i obavezama svih centara i službi koje čine organizacionu strukturu Zavoda i koje su se morale odvijati paralelno sa najvažnijim zadatkom, a to je borba protiv pandemije. Kadrovska struktura je ojačana dodatnim stručnim usavršavanjem i informisanjem, naročito u centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i u delu mikrobiologije.

Zavodu je nedostajala laboratorija, kako bi samostalno mogao da radi na uzorcima. Na koji način ste je oformili?
– Razvijena je i dodatno opremljena PCR laboratorija po najsavremenijim standardima, pri čemu je uz već postojeću PCR-RT tehnologiju dodatno nabavljen aparat za automatsku ekstrakciju (popularni „robot”). Zahvaljujući ovim aktivnostima, od sredine jula u Zavodu je zaokružen kompletan proces PCR testiranja za celokupnu populaciju Okruga, od momenta uzimanja brisa sluznice nosa i grla kao uzorka, adekvatne pripreme, analize po PCR-RT tehnologiji u sopstvenoj laboratoriji, do momenta izdavanja rezultata krajnjim korisnicima.
To su lica koja su, uglavnom radi putovanja u inostranstvo, a po zahtevima država u koje putuju, PCR testiranje tražila na sopstveni zahtev, ali i svi građani koji su, zbog pojave određenih simptoma preko kovid ambulanti i domova zdravlja, iz bolnica ili dolaskom direktno u Zavod, bili testirana na korona virus. Paralelno sa testiranjem, velika pažnja se posvećuje edukaciji i stalnom upozoravanju građanstva na potrebe lične odgovornosti (nošenje maski i držanje fizičke distance). Takođe se stalno insistira na poštovanju svih drugih mera koje donosi nadležni krizni štab.

Kakva je situacija sa vakcinama i gde ih građani mogu dobiti?
– Kada je u pitanju vakcina protiv sezonskog gripa, shodno potrebama koje su dostavile nadležne zdravstvene ustanove u Okrugu, Zavod je dobio odgovarajuću količinu (9.000 doza), koja će biti distribuirana. Građani se mogu vakcinisati u svojim domovima zdravlja, a deo populacije i u samom Zavodu. Epidemiološka služba Zavoda će u kontaktima sa kolegama iz domova zdravlja kontinuirano pratiti tok vakcinacije protiv sezonskog gripa.
Miroslava Malbaški

Miroslava Malbaški