AUTOPUT BEOGRAD–ZRENjANIN–NOVI SAD, PRVI PLANSKI DOKUMENT

Koridor – građanima na uvid

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije omogućilo je javni uvid u trasu (koridor) budućeg autoputa Beograd–Zrenjanin–Novi Sad. „Vojvođansko P”, kako je „od milošte” već prozvan budući put, dostupno je i na sajtu Grada Zrenjanina. Sve je to deo postupka u izradi prostornog plana područja posebne namene koji obuhvata ovaj koridor, radi – kako se u dokumentu navodi – stvaranja uslova za realizaciju nacionalnih i regionalnih interesa u oblasti saobraćajne infrastrukture, na principima održivog razvoja i zaštite, odnosno obezbeđenja prostornih uslova za izgradnju autoputa Beograd–Zrenjanin–Novi Sad.
– Dokument izložen javnom uvidu predstavlja prvi korak u razradi neophodne planske dokumentacije. On samo okvirno određuje buduću trasu autoputa – objasnio je za TV „Santos” Predrag Knežević, direktor Zavoda za urbanizam Vojvodine, dodajući da detaljnija razrada predstoji u narednim fazama planiranja.
Približna dužina autoputa je 110 kilometara. Projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila autoputa, između Novog Sada, Zrenjanina i beogradskog naselja Ovča (obilaznica Beograda), sa svim putnim objektima i denivelacionim ukrštanjima. Takođe, planirana je i rehabilitacija, modernizacija i dogradnja postojeće mreže državnih puteva prvog i drugog reda u zoni koridora.

Opširnije u štampanom izdanju