BADNJI DAN I BADNJE VEČE: Najava najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića

Stihovima tropara ,,Roždestvo tvoje Hriste Bože naš“ koji se pevao na današnjem bogosluženju najavljen je rajradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista – Božić. U svim pravoslavnim hramovima paljen je badnjak (hrastovo drvo) koji simbolizuje vatru koja je gorela u Vitlejemskoj pećini u kojoj se Sin Božji rodio, ali isto tako označava i plamen vere koji treba da gori u našim srcima.

Zbog trenutne epidemijske situacije, u porti Uspenskog hrama bilo je dosta skromnije, sa mnogo manje vernika i dece nego inače.

-Praznovanje Božića u crkvi nije izostalo ni u težim vremenima. Ove godine je skromnije i vernika je manje. I slave koje su bile, naročito Sveti Nikola proslavljene su u najužim porodičnim krugovima.  Mnogi su i danas ostali u svojim domovima u strahu od virusa.  Treba da se čuvamo, ali ne i da se previše plašimo. „Ne boj se stado malo – Ja nadvladah svet“ rekao je Gospod. On nas čuva od svakog iskušenja i zla, veći je od svake bolesti i odlučuje o svemu – rekao je otac Radivoj Nađalin, starešina Uspenskog hrama u svom obraćanju, čestitavši svim vernicima praznik najradosnijim pozdravom – Mir Božji Hristos se rodi.

Paljenju badnjaka prisustvovao je gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima. Gradska samouprava je i ove godine pripremila određen broj paketića koji su podeljeni deci koja su ipak došla i korinđala.

Badnji dan i Badnje veče obiluju mnogobrojnim običajima poput pravljenja česnice, pripreme božićne trpeze, a deca idu da korinđaju (recituju prigodne božićne pesmice) za koje bivaju darovani slatkišima, orasima, jabukama. Božić je praznik mira, ljubavi, praštanja, sloge, blagostanja i duhovne radosti. Takođe, praznik je koji se slavi u krugu porodice i koji slavi porodicu, ne samo kao najvažniju ćeliju društva koja je u ovom savremenom svetu ugrožena, već je sigurna luka kojoj svi treba sa težimo.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović i Zoran Dedić