BADNJI DAN I BADNJE VEČE: Najava najradosnijeg praznika – Božića

Stihovima tropara ,,Roždestvo tvoje Hriste Bože naš“ koja se pevala na današnjem bogosluženju najavljen je najradosniji hrišćanski praznik, rođenje Isusa Hrista – Božić. Ovim povodom je u Uspenskom hramu, ali i ostalim crkvama i mesnim zajednica paljen badnjak, nakon odsluženog večernjeg bogosluženja.

U porti Uspenskog hrama okupio se velik broj vernika i dece, a paljenju badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima. Lokalna samouprava pripremila je nešto više od 300 paketića koji su podeljeni deci.

Badnji dan obiluje mnogobrojnim običajima poput pravljenja česnice, pripreme božićne trpeze, a deca idu da korinđaju (recituju božićne pesmice) za koje bivaju darovani slatkišima, orasima, jabukama….

Božić je praznik mira, ljubavi, praštanja, sloge, blagostanja i duhovne radosti. Takođe, praznik je koji se slavi u krugu porodice i koji slavi porodicu, sigurnu luku kojoj svi treba da težimo.

– Isus Hristos se rodio od Prečiste Djeve Marije – Bogorodice, u gradu Vitlejemu za vreme vladavine surovog i samoljubivog cara Iroda. Rodivši se kao Sin Božji, uzeo je na sebe obličje čoveka, kako bi naša, ljudska priroda postala obogotvorena.  Njegovo rođenje objavila je najsjajnija zvezda na nebu koja je do vitlejemske pećine dovela mudrace sa istoka koji su došli da se poklone Njemu kao caru i Bogu, Spasitelju sveta, donevši Mu darove koji su u to vreme bili najvredniji, a to su zlato, tamjan i izmirna. Hristovo rođenje treba da unese radost u naše domove, a pre svega u naša srca, i da nas podseti na značaj porodice, ali i crkve – rečeno je u besedi na bogosluženju.

 

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović