Băile Herculane, judeţul Caraş- Severin

Una dintre cele mai vechi staţiuni balneare
Băile Herculane este cea mai veche staţiune din România şi una dintre cele mai vechi din lume, fiind cunoscută încă de pe vremea romanilor. Prima menţiune datează din anul 153 e.n. Staţiunea, integrată în Parcul Naţional Valea Cernei-Domogled, este situată în sud-vestul României (Judeţul Caraş-Severin), pe Valea Cernei, între Munţii Mehedinţi în est şi Munţii Cernei în vest, la 41 km nord-vest de Municipiul Drobeta -Turnu Severin.
Staţiunea dispune de locuri de cazare în marile şi modernele hoteluri sanatorial-balneare, moteluri, pensiuni turistice, camere la localnici într-un cadru agreabil, precum şi camping în interiorul sau în afara staţiunii. Multiplele mijloace de recreere si divertisment, restaurante, baruri, terase de vară, bazine de înot cu apă termală, saună, masaj, biliard, etc., precum şi posibilităţile de drumeţie şi excursii în staţiune şi pe valea Cernei, constituie o atracţie în plus pentru vizitatorii oraşului staţiune balneară Băile Herculane.Herculane este recomandată pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative, al bolilor inflamatorii sau subarticulare, al bolilor sistemului nervos periferic, precum şi pentru tratamentul unor boli ginecologice, respiratorii, ORL, dermatologice, obezitate etc.).
Clima este de tip depresionar, cu influenţe mediteraneene. Temperatura medie anuală este de 10,5 0C. Precipitaţiile anuale medii ating 750 mm. Ierni blânde, veri răcoroase, primăveri sosite timpuriu şi de scurtă durată, toamne lungi. Presiunea medie atmosferică este de 750,6 mb. Vânturile dominante sunt cele de Sud, viteza lor medie este redusă: 1,6 m/s.
Căile de acces în staţiune sunt multiple:
Rutier: 5 km faţă de DN 6 (E 70) ce leagă vestul ţării de Bucureşti
Feroviar: calea ferată internaţională Bucureşti – Timişoara – Budapesta, gara Herculane
Aerian: Cele mai apropiate aeroporturi: Caransebeş (80 km), Craiova (160 km) şi Timişoara (170 km, aeroport internaţional).

M. V.