FESTIVALUL DE ROMANŢE ŞI CÂNTECE DE PAHAR – ZRENIANIN 2016

Romanța este veșnic tânăra si un cântec de neuitat

Ediţia a V-a a Festivalului de Romanţe şi Cântece de pahar, a avut loc pe 26 iunie la Centrul de Cultură din Zrenjanin. Au fost deschise porţile romanţei şi cântecului de pahar organizat de Societatea Cultural-Artistică ,,Ştefan Ştefu” din Ecica, Asociaţia Românilor „Bega” din Zrenianin şi Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, cu sediul tot în oraşul de pe Bega. Manifestarea s-a desfãșurat sub auspiciile Consiliului Naţional al Comunităţii Naţionale Române din Republica Serbia, Primăriei Oraşului Zrenianin şi Organizaţiei Autorilor de Muzică din Serbia ,,Sokoj”. La ediţia din acest an au participat zece soliste, respectiv solişti vocali de la noi, care au interpretat romanţe şi muzică lăutărească, mai precis cântece de pahar: Andreea Șoșdean din Uzdin, Georgeta Sfăncioc din Zrenianin, Cristina Mic din Satu Nou, Rodica Mitrović Panciovan din Belgrad, Alexandra Rancovici din Nicolinti, Cristina Cojocar din Uzdin, Firuţa Cina din Ovcea, Marin Bugar din Ecica Silvia Minea din Novi Sad şi Mariana Petrovici din Timișoara(Torac) precum şi oaspetele special al festivalului, Milan Prunici din Kikinda. Pentru ca programul să atingă nivelul dorit al calităţii, responsabilitatea aparţine comisiei artistice a festivalului în următoarea componenţă: Doru Ursu – preşedinte, Graţian Petrovici, Lidia Cina, Marin Bugar şi Petru Popa – membri.
Programul ediţiei din acest an a început cu un moment susţinut de orchestra de muzică populară a Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, dirijată de mr. Roman Bugar. Orchestra a interpretat cunoscuta romanţă „Zadarnic tremuri”,care pe lângă cantecul de pahar „Tărăncuță, țărăncuță” a devenit deja o tradiţională introducere în lumea a romanţelor. Aranjamentele muzicale au fost semnate de Petru Popa, Janiel Şublea, Graţian Petrovici, şi Doru Ursu, coordonatorul artistic fiind Petru Popa. Ideea organizării unui astfel de festival a încolţit în sânul Asociaţiiei Românilor „Bega” din Zrenianin în fruntea căruia sa aflat domnul Dinicu Voin.
-Prima editie a Festivalului de romanţe şi cântece de pahar s-a organizat pe scena Centrului Cultural din Zrenianin si iata s-a încheiat încă o editie, reușită, cea de-a cincia la rând. Si de data acesta s-au atins sufletul celor prezenti, să nu uităm „am iubit doi ochi albaştri” şi că o aşteptăm „la căsuţa cu zorele” pe „frumoasa cu ochii verzi” căreia „pe umeri pletele-i curg râu” şi pe care o cheamă „Smaranda” sau „ Zaraza”. Nu trebuie uitat ce este romanţa că este o extensie a sufletului de român. Ea exprimă dorul şi nevoia de iubire din sufletul nostru, bucuriile, dezamăgirile şi speranţele pe care le simţim în cursul vieţii.
La începutul manifestării, Dinicu Voin în numele Societăţii Românilor „Bega”, a adresat cuvinte de salut şi mulţumiri instituţiilor care au sprijinit această manifestare de la noi, urându-le succes tuturor participanţilor. Onoarea de a inaugura ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Romanţe şi Cântece de Pahar a revenit lui Eugen Călăceanu, președintele Societăţii Românilor „Bega”. Evenimentul a beneficiat de suport tehnic al Radioateleviziunii Voivodinei, care a înregistrat integral Festivalul şi îl va difuza în cadrul emisiunilor programului în limba română. De menţionat este că Festivalul de romanţe şi cântece de pahar nu a avut si nu are caracter competitiv.

M. V.