BANAT I KRAJINA PONOSE SE SAVOM DAMJANOVIĆEM

Vitez glume podstiče saradnju

Knjiga i film istovetnog naslova: „Život u magiji glume – Sava Damjanović, vitez scene za sva vremena”, i njihov protagonista predstavljeni su prošlog petka u Radničkom domu u Drvaru. U delegaciji koja je tim povodom, a na poziv načelnika drvarske opštine Stevice Lukača, posetila Bosansku Krajinu bili su načelnik Okruga Dušan Šijan i predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević sa saradnicima – čelnici dveju regija obavili su razgovore o unapređenju saradnje. Treba istaći da je pomenuta promocija bila centralni kulturni događaj 14. „Drenijade“, međunarodne privredno-turističke manifestacije posvećene drvarskom brendu, proizvodima od drenjina, pod sloganom „Budi zdrav kao dren” (rakija, sokovi, džemovi, čajevi, sirupi, turšija). Pokrovitelj puta bila je opština Sečanj, a inicijatori profesor i hroničar Krajišnika Branko Atlagić i Nenad Vejinović (mesni KUD).
– Zašto Krajišnik? Pa, Sava je utemeljivač svekolike kulturne delatnosti u posleratnom Krajišniku, gde je kolonizovan, osnovao je AP „Branislav Nušić”, bio upravnik, reditelj, glavni glumac, sve dok nije 1951. otišao u Zrenjanin, u profesionalce – priča Atlagić.
O bardu srpskog i jugoslovenskog glumišta ovom prilikom govorili su autor knjige i filma Zoran Slavić i Branko Atlagić. No, najemotivniji je bio nastup samog 88-godišnjeg umetnika; nakon projekcije Sava se, poljubivši najpre pozornicu, vrlo nadahnuto, emotivno i inspirativnije nego u Zrenjaninu, Krajišniku, na Sterijinom pozorju, biranim rečima zahvalnosti obratio auditorijumu u svome rodnom mestu – dočekali su ga aplauzi, ovacije, zagrljaji rodbine i zemljaka….
Ovom prilikom čelnici krajišničkog KUD-a i Kulturnog centra Drvar dogovorili su se o obnavljanju saradnje. S. M.