Barokna sala pamti malo ovako važnih događaja

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, nakon pet meseci, ponovo bio u zvaničnoj poseti Zrenjaninu, kako bi prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i kineske kompanije „Šandong Linglong Tajr” (Shandong Linglong Tire). Potpisivanje sporazuma bilo je u četvrtak, 23. avgusta, u baroknoj sali Gradske uprave.
Ovog puta narod ga nije dočekao na Trgu slobode, kao 16. marta. Trg je bio prazan, ali pod visokim merama bezbednosti. Ujutru tog dana, u hodniku Gradske uprave postavljen je skener za torbe, a policija i obezbeđenje koordinisali su se u hodnicima i na ulicama grada. Čak je i zaposlenima u ovoj ustanovi bio otežan rad, jer su sve kancelarije morale da imaju zatvorene prozore, a od 12 do 13.30 časova ulaz u zgradu bio je onemogućen. I dok su se u baroknoj sali postavljale televizijske kamere i podešavali fotoaparati, pristizali su funkcioneri vladajuće stranke, odbornici u Skupštini grada, direktori javnih preduzeća i ustanova, srpski i kineski predstavnici medija… Uprkos visokoj temperaturi tog dana, sve zvanice su poštovale kodeks oblačenja. Gospoda su uglavnom bila u odelima, a dame su nosile suknje ili haljine do kolena.

2 KINESKI AMBASADOR

DOČEK U GRADSKOJ BAŠTI
Za to vreme su Čedomir Janjić, gradonačelnik, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Goran Knežević, ministar privrede, dočekali šefa države u Gradskoj bašti i zajedno sa njim otišli u salu Gradskog veća na radni sastanak sa kineskim predstavnicima kompanija i ambasadorom NR Kine u Srbiji. Atmosferu sa sastanka novinari su mogli kratko da zabeleže, i u tom trenutku se predsednik Vučić zahvaljivao kineskim delagatima, izrazivši nadu da će za 25 dana potpisati ugovor u Kini, što će značiti izgradnju fabrike za izradu pneumatika za motorna vozila u Zrenjaninu.
Oko 12.25, gradski čelnici i svi prisutni u sali velikim aplauzom pozdravili su ministra Kneževića, predsednika Vučića i kineske zvaničnike. O značaju investicije sa gledišta investitora i privrede Kine, govorio je Feng Vang, direktor privrednog društva „Šangdong Linglong Tajr”, na kineskom jeziku, uz simultani prevod. Zanimljivo je bilo obraćanje Li Mančanga, ambasadora NR Kine u Srbiji, koji tečno govori srpski. Prisutne je pozdravio i Igor Mirović, a onda je reč dobio Aleksandar Vučić.

2 PRES U BASTI 1

INVESTITORI
– Zrenjanin je imao i sreće, uz mnogo ulaganja i znanja, jer danas želim da predstavim još neke ljude – naveo je Vučić i na šaljiv način se obratio vlasniku firme za preradu cinka Zimengu Đao. – Đao, ostavi taj telefon na sekund! Sad hoću vama da kažem nešto, nego Đao ne razume srpski. Stani Đao, tebi se obraćam (smeh)!
Vučić je pozvao da mu se pridruže Zimeng Đao, zatim Šengaj Fan, predsednik kompanije koja se bavi špedicijom, kao i Šuanjong Lei, predstavnik najveće građevinske firme u Kini. Oni dolaze da rade u Zrenjanin sa „Linglongom”, a prema Vučićevim rečima, Vang je obećao najmanje te tri kompanije koje će doći u Srbiju. Zahvalivši se kineskim prijateljima i poželevši im dobro zdravlje, predsednik se obratio i Goranu Kneževiću.
– Gorane, čestitam. Mnogo si se borio za svoj Zrenjanin. Ja mislim da sad kada smo nas dvojica pri kraju karijera, možemo da se pohvalimo da smo i za tvoj grad nešto veliko napravili i učinili – poručio je Aleksandar Vučić, čije su reči isparaćene aplauzom.
Nakon ceremonije potpisivanja Memoranduma, usledio je koktel.

2 PRES U BASTI

 • POHVALE NOVINARIMA
  Predsednik Vučić obratio se novinarima u Gradskoj bašti i tom prilikom ih pohvalio što su došli u velikom broju, spremni da tako dugo stoje, te se obratio i Čedomiru Janjiću.
  – Još jedanput čestitam Zrenjaninu. Čedomire, ja mislim da si ti svestan šta ovo znači za Grad, ovo je novi početak Grada. Samo da taj ugovor potpišem u Kini, možete slobodno vatromet da pustite, samo pazite da se neko ne povredi – istakao je Vučić, koji je zatim 35 minuta odgovarao na pitanja novinara u vezi sa vraćanjem vojnog roka, mogućnošću da se kandiduje tema Preševske doline u pregovorima sa Prištinom, o odnosu Vuka Jeremića i premijerke Ane Brnabić na društvenim mrežama…

 

 • FEJSBUK REAKCIJE
  Nakon objavljene vesti na našem sajtu i potom na Fejsbuk stranici lista „Zrenjanin” o potpisivanju Memoranduma, čitaoci su burno reagovali. Neki od komentara su: „Ekološka katastrofa se nastavlja…Poješće nas karcinom pluća! Ljudi, protiv ovoga se moramo boriti”, „Kina je, inače, posle SAD-a najveći zagađivač na planeti… a mi ćemo im pomoći u tome!”, „Neću ovo stanje u mom gradu”…

 

 • ISTORIJSKI DOGAĐAJ
  – Velika mi je čast što sam deo istorije ovog grada. Malo je događaja, poput ovog, koji su se desili u ovoj sali, a ona pamti 200 godina. Ovo je još jedna potvrda da je Srbija dobro mesto za investiranje, a naročito sam ponosan što je to Zrenjanin. Zahvaljujem se predsedniku RS koji je lično pregovarao i vodio razgovore skoro godinu i po dana sa kineskim prijateljima. Zahvaljujem se ambasadoru Mančangu, koji se potrudio da se ovo desi u Zrenjaninu, uz želju da se sledeće godine vidimo u našoj industrijskoj zoni na postavljanju kamena temeljca – naveo je Čedomir Janjić.

I. ISAKOV