BRANISLAV TODOROVIĆ, NAČELNIK POLICIJSKE UPRAVE

Kamere će doprineti većoj bezbednosti

Nakon više od godinu i po dana na mestu zamenika, tridesetdevetogodišnji Branislav Todorović u maju je imenovan za načelnika Policijske uprave (PU) u Zrenjaninu.
Potpukovnik policije školovanje je započeo u Srednjoj školi unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici, a potom je diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu. U Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Zrenjaninu radio je od 2003. do 2012. godine. Potom prelazi u Upravu za obezbeđenje u Beogradu, gde je bio na više rukovodećih radnih mesta. U PU u Zrenjaninu vraća se oktobra 2021. godine.
Kako biste ocenili ovu godinu kada je u pitanju bezbednost stanovnika našeg okruga?
– Područje koje pokriva naša Policijska uprava bezbedno je i sigurno. Tome u prilog govore činjenice da je u prvih šest meseci ove godine broj krivičnih dela manji za 16 odsto. To je, prema statističkim analizama, najbolji rezultat u poslednjih 20 godina. Od početka 2023, na našem području nije bilo najtežih krivičnih dela, kao što su teška ubistva. Nažalost, dogodilo se jedno ubistvo, a osumnjičeni je, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, odmah uhapšen i procesuiran. Takođe, za prvih šest meseci evidentiran je jedan pokušaj teškog ubistva i prijavljena su i tri pokušaja ubistva. Intenzivnim radom policije, sva četiri događaja su rasvetljena.
Koja su najčešće počinjena krivična dela u ovoj godini?
– Imovinski delikti najviše i najčešće pogađaju naše građane. Iz tog razloga smo na ulicama pojačali pozorničku i patrolnu delatnost. Zahvaljujući tome za prvih šest meseci ove godine broj krađa je smanjen za oko 25 odsto, a broj teških krađa za oko 23 odsto. Od januara do kraja juna, evidentirana su četiri razbojništva koja su i rasvetljena. Građani su prijavili krađu 11 vozila. Policija je rešila 10 ovih krivičnih dela koja su tužilaštva kvalifikovala kao neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, dok se na preostalom slučaju intenzivno radi.
Kako ocenjujete saradnju sa lokalnom samoupravom?
– Kao i ranijih godina, imamo izuzetnu dobru saradnju sa lokalnom samoupravom. Jedan od najznačajnijih rezultata je postavljanje novog sistema nadzornih kamera koje je u toku. Ono će doprineti, kako većoj efikasnosti policije, tako i bezbednosti građana.
Šta će biti Vaši prioriteti u narednom periodu?
– Borba protiv trgovine narkoticima je jedan od najznačajnijih prioriteta Policijske uprave, a između ostalog i Ministarstva unutrašnjih poslova. U prvih šest meseci, na području naše policijske uprave, otkriveno je 96 krivičnih dela u vezi sa drogom. U zaplenama je oduzeto više od devet kilograma narkotika. U dinamičnom vremenu u kojem živimo, izuzetno je teško za dugoročni period, izdvojiti samo jedan ili nekoliko prioriteta. Bezbednosni izazovi i rizici stalno se menjaju i to velikom brzinom. Zbog toga težimo da delujemo ne samo represivno, već i preventivno. Trudimo se da uočavamo negativne pojave koje tek nastaju, da ih predviđamo i pobrinemo se da se one ne dogode. Moj i prioriteti mojih saradnika i u narednom periodu biće odlučna borba protiv svakog vida kriminala, unapređenje bezbednosti građana i njihove imovine, kao i sprečavanje krijumčarenja i rasturanja narkotika. Kao i do sada, prilagođavaćemo se svim novim bezbednosnim izazovima i na njih odgovarati na najefikasniji mogući način.

J. Šormaz
foto: Grad Zrenjanin

POD BUDNIM OKOM
Stručni timovi lokalne samouprave i Policijske uprave trenutno rade na postavljanju integrisanog sistema bezbednosti na teritoriji Grada. U pitanju je video-nadzor koji će pokriti 160 lokacija. Kamere se uveliko instaliraju, kako u centru grada, tako i na periferiji. Plan je da sistem bude u funkciji krajem leta.

SAVREMENI ALATI ZA RAD
U cilju unapređenja rada službi, Policijskoj upravi nedavno je uručena oprema vredna oko 1,5 miliona dinara. Dva kompleta za nadzor na putu, uređaj za otkrivanje prisustva psihoaktivnih supstanci u ljudskom organizmu („droga test”), uz odgovarajući softver, laptop i skener, nabavljeni su sredstvima Saveta za bezbednost saobraćaja na teritoriji Grada Zrenjanina.
Prilikom primopredaje, gradonačelnik Simo Salapura podsetio je da se budžet Saveta puni uglavnom od naplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje. Sredstva se, pre svega, koriste u cilju preventivnog delovanja i povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.