Bemutató előtt a Madách Színház, ez az év teljes egészében a jubileum jegyében zajlik

Függöny fel a műsoron
Március folyamán bemutatót tart a nagybecskereki Madách Színház. Ez alkalommal egy fergeteges vígjátékot láthat a nagybecskerki közönség, ugyanis a műkedvelő társulat Michael Frayne, Függöny fel című vígjátékét mutatja be. Ez az évad első bemutatója. Ez a premier is a jubileumi év jegyében fog zajlani, ugyanis az idén ünnepli a színház fenállásának 65 éves évfordulóját.
A próbafolyamatokról és a darb válsztásról Tóth Irénnel a darab rendezőjével beszélgettünk.
Egy nem mindennapi vígjáték próbái vannak folyamatban, mi okból esett a választás ezen darabra?
Tekintettel, hogy a Madáchban igen sok fiatal színész van, egy olyan darabot szerettem volna színre állítani, ahol számíthatok rájuk. Ki akartam használni ez a lehetőséget és, hogy beépítsek a darabba minden fiatalt. Igaz vannak közülük akik most először állnak majd közönség elé, de én mindenkinek esélyt szeretnék adni. Nagyon örülök tíz fiatal jött össze és ezekkel nagyon szépen dolgozok.
Másrészről véleményem szerint ez az előadás igen érdekes lesz a közönségnek is, és mi elsősörban a közönség miatt vagyunk itt, mivel nélkülük nincs sem előadás, sem színház.
Mit is láthat a közönség a bemutatón?
Főleg olyan előadásokat látunk a színházban, hogy amikor felemgy az a függöny, akkor csak az előadás és maga a színház szép oldalát látjuk. Azonban azokat a gondokat, kínokat, amin keresztül mennek a színészek, techhnikusok és rendező a közönség nem látja, pedig ez is a színházhoz tartozik. A közönség mindig egy idillikus világot lát a színpadon, pedig ez nem úgy van. A színészeknek is megvannak a saját mindennapi gondjai, mint minden más embernek. Ez az előadás ezért érdekes, mivel a színháznak ezt az oldalát mutatja be, és ezekbe a kulisza mögötti titkokba, enged betenkítést nyerni. Megmutatja, hogy milyen neezen is készül el egy-egy előadás. Tekintettel, hogy vígjátékoról van szó minden görbe tükör elé van állítva, a dolgok fel vannak nagyítva, mivel az a célunk, hogy a közönség az egészen jól szórakozzon.
Az előadás három részből áll. Az első felvonás maga a próba folyamat. A másik a kuliszák mögötti történésekre világít rá, míg a harmadik felvonásban az előadást mutatja be a színészek közötti viszonyok tükrében.
Hogyan ítéli meg a próbafolyamatot?
Remélem, hogy a közönség is olyan jót fog szórakozni, mint mi a próbák alatt. Mondom mindezt annak ellenére, hogy nincs könnyű dolgunk. Nagyon nehéz feladat ezen darab felállítás a színészeknek és a rendezőnek is egyaránt. Egy nagyon nagy falat ez, de remélem, hogy sikeresen veszük ezt az akadályt, mivel nagy keddvel csináljuk és ha ez a hangulat megmarad a bemutatóig, akkor egy nagyon jó előadást sikerül bemutatni, aminek nagyon fog örülni mindenki.
A Madách Színház ezen bemutatója a tervek szerint március 13-án lesz a a nagybecskereki színházban.