BESEDA PROTOJEREJA DR NINOSLAVA KAČARIĆA: Praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Svetog arhangela Gavrila, što je ujedno i hramovna slava novoobnovljene kapele na Gradnuličkom groblju. Tim povodom prenosimo deo besede protoejereja dr Ninoslava Kačarića.
– Anđeli Božiji bili su praznovani i slavljeni još od davnih vremena. Sveti Dionisije Areopagit opisao je devet anđeoskih činova u knjizi „O nebeskoj jerarhiji“ i naveo njihova imena: šestokrili serafimi, mnogooki heruvimi, bogonosni prestoli, gospodstva, sile, vlasti, načala, arhangeli i angeli. Vojvoda cele vojske anđeoske jeste arhistratig Mihail. Sveti arhangel Gavrilo je blagovestitelj tajni Božijih, a posebno tajne rođenja Gospoda Isusa Hrista, koju je blagovestio Presvetoj Bogorodici pre njenog bezgrešnog začeća. Izobražava se sa zapaljenim fenjerom u desnoj, a u levoj ruci sa ogledalom od zelenog kamena jaspisa, što označava premudrost Božiju kao tajnu sakrivenu.
Blagovesnika našeg spasenja, Arhangela Gavrila hvalimo u pesmama, po drugi put mu priređujući praznični sabor, jer njegov prvi sabor praznuje se sutradan po prazniku Blagovesti, a sada se ponova taj sabor njegov praznuje u svetoj Crkvi.
Čestitajući vam veliki praznik – slavu hrama – kapele na Gradnuličkom groblju, osetimo blagodat i milost nebeskih pokrovitelja naših, koji vekovima ovde nadahnjuju sve verne koji im sa ljubavlju i molitvama pribegavaju, i ispraćaju na večni put naše najmilije, ovde opojane i sahranjene. Ovo zdanje podignuto je 1906. godine, i zadužbina je Nike i Mile Ružić. Usled loših vremenskih prilika i uslova, kapela je bila u jako lošem stanju i bila joj je potrebna generalna obnova, kojoj smo pristupili sa blagoslovom NJegovog Preosveštenstva Episkopa banatskog G. Nikanora, februara 2020. godine.
Prvu fazu radova na obnovi hrama je predstavljala hidroizolacija objekta tehnikom presecanja kapilarne vlage, zatim obijanje zidova do cigle u visini od 150 santimetara. U drugoj fazi zamenjena je drvena krovna konstrukcija, skinut stari i postavljen novi biber crep i oluci. Dalji radovi zahtevali su postavljanje novih limenih šalokatri na zvoniku, zamenu kupole zvonika novom drvenom konstrukcijom i aluminijumskim limom, izradu i postavljanje novog prohromskog krsta na vrh zvonika i novog krsta od kovanog gvožđa, iznad oltarske apside, kao i izrada i ugradnja novih metalnih ulaznih vrata.
Završnicu je bila spoljašnje priključenje na elektro-mrežu i izrada unutrašnjih elektroinstalacija, postavljanje novog polijeleja i rasvete, spoljašnje i unutrašnje malterisanje obijenih zidova, betoniranje soleje ispred ikonostasne pregrade i oblaganje iste keramičkim pločicama, spoljašnje i unutrašnje krečenje zidova sa restauracijom živopisa na svodu plafona, dogradnja i restauracija ikonostasa, ikona, pevnica i drvenih stolova i postavljanje nove mermerne časne trapeze, novih prekrivača, zavesa i opremanje bogoslužbenog mobilijara.
Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo ljudima koji su nesebičnim trudom i prilozima pomogli u realizaciji ovog projekta: Mr Vojislavu Matiću, Draganu Radlovačkom, Draganu Božjaku, Slađanu Nikiću, Draganu Radiću, Miroslavu Bošnjaku, Dmitru Majstoroviću, Borislavu i Miri Grujić, Slaviši Vlačiću i Snežani Oluški Vlačić, Savi Ivkoviću, Aleksi Stankoviću, Vojinu Kerleti, Svetozaru Bijeliću, Draganu Ranisavljeviću, Jovici Žižiću, Aleksandru Jankoviću, Gavri Vlaškalinu, Mići i Neđi Staniću, Dragoljubu i Darku Bjeloglavu, Budimiru Jovanoviću, Radiši Nićetinu, Vasi i Krstini Klać, Draganu Vidakoviću, Perici Kiridžiću, Dušku Kvaščevu, Branimiru Karlovčanu, Milošu Baždaru, Dr Predragu Lojanici, Zoranu Slijepčeviću, Nenadu Grastiću, Darku Trkulji, Mladenu Lojpuru, Daliboru Kimpanovu, Zlatici Lalić, Ružici Golušin, Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama A.P. Vojvodine, JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin, kao i pokojnima: Dušanu Santovcu, i Milanu i Ružici Rackov.
Iako smo svakodnevno prezauzeti životnim brigama, neodložnim poslovima i nedostatkom dragocenog vremena, posvetimo barem mali deo svakog dana našoj unutrašnjoj obnove, izgradnji mira, strpljenja, trpljenja, poštovanja i ljubavi u našim porodicama i društvu, te zablagodarimo i pomolimo se Svetom arhangelu Gavrilu i svim bestelesnim nebeskim silama da nam daju snage, volje i želje za uzrastanjem u veri, vrlinama i smirenju – besedi protojerej Ninoslav Kačarić.