BISKUP DR LADISLAV NEMET O OBNOVI ZRENJANINSKE KATEDRALE I PROSLAVI ZNAČAJNOG JUBILEJA: Rekonstrukcija krsta i prednjeg dela fasade

Katedrala koja krasi centar Grada Zrenjanina posvećena je Svetom Ivanu Nepomuku, a ove godine obeležava važan jubilej, 150 godina od osnivanja. To je bilo 1868. godine. Tim povodom rekonstruiše se toranj i prednji deo crkvene fasade. Radove izvodi firma iz Novog Sada „Novi enterijeri“ koja se bavi rekonstrukcijom verskih objekata. Investitor je zrenjaninska Biskupija koja je iz svog i inostranih fondova obezbedila finansijska sredstva. Vrednost investicije se procenjuje na oko 180 hiljada evra. Svečanost povodom jubileja zakazana je za 24. novembar, kada će biti služena svečana liturgija (misa) kojoj će prisustvovati mnogi biskupi, predstavnici političkog i javnog života i vernici. Više o radovima koji su u toku, rekao je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet na današnjoj konferenciji za medije.

– Radovi su počeli 4. septembra, a za završetak će biti potrebno oko dva meseca. Radnici još uvek postavljaju skele. Kada se ona do kraja postavi, najverovatnije sutra, skinuće se krst i kugla ispod krsta i poslaće se na popravku. Nismo ga skidali od 1938. godine kada je katedrala obeležavala 100 godišnjicu. Tada je hram doživeo kompletnu rekonstrukciju, (spolja i unutar). Planiramo i da obnovimo krovni pokrivač. Iskoristićemo priliku dok su skele postavljene da rekonstruišeno prednji deo fasade, od tornja do prizemlja. Ostali spoljni zidovi nisu u toliko lošem stanju, te ćemo njihovu obnovu ostaviti za kasniji period – ispričao je biskup dr Ladislav Nemet.

U sklopu jubileja Biskupija se bavila i izdavačkom delatnošću. Objavljena je mini brošura na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku, a govori o istorijatu same katedrale. Takođe, na glavnom gradskom trgu postavljena je pano izložba koja obuhvata i rezimira 150 godina života i trajanja zrenjaninske Biskupije.

M.Malbaški

Foto: Jovan D. Njegović