BISKUP DR LADISLAV NEMET O PROSLAVI JUBILEJA I UREĐENJU KATEDRALE

Rekonstrukcija krsta i prednjeg dela fasade
Katedrala koja krasi centar Grada Zrenjanina posvećena je Svetom Ivanu Nepomuku, a ove godine obeležava važan jubilej, 150 godina od osnivanja koje je bilo davne 1868. godine. Tim povodom rekonstruiše se toranj i prednji deo fasade. Radove izvodi firma iz Novog Sada „Novi enterijeri” koja se bavi rekonstrukcijom verskih objekata. Investitor je zrenjaninska biskupija koja je iz svog i inostranog fonda obezbedila finansijska sredstva.
– Vrednost investicije se procenjuje na oko 180 hiljada evra. Svečano obeležavanje jubileja zakazano je za 24. novembar, kada će biti služena svečana liturgija (misa) kojoj će prisustvovati mnogi biskupi, predstavnici političkog i javnog života i vernici – rekao je zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet na konferenciji za medije povodom ovih radova i jubileja i napomenuo da je rekonstrukcija počela 4. septembra, a da će za završetak biti potrebno oko dva meseca.
– Radnici još uvek postavljaju skele. Kada se ona do kraja postavi, skinuće se krst i kugla ispod krsta i poslaće se na popravku. Nismo ga skidali od 1938. godine kada je katedrala obeležavala 100 godišnjicu. Tada je hram doživeo kompletnu rekonstrukciju (spolja i unutra). Planiramo i da obnovimo krovni pokrivač. Iskoristićemo priliku dok su skele postavljene da rekonstruišemo prednji deo fasade, od tornja do prizemlja. Ostali spoljni zidovi nisu u toliko lošem stanju, te ćemo njihovu obnovu ostaviti za kasniji period – ispričao je biskup dr Ladislav Nemet.

M. Malbaški

 

19-1a-katedrala rekonstrukcija

19-1b-katedrala radnici(moze onako zaokruzeno)

19-1d-radovi na katedrali

Opširnije u štampanom izdanju