BLIŽE SE MATRURE: KOLIKO JE NOVCA POTREBNO IZDVOJITI ZA TOALETE I ODELA

Šiti ili kupiti, pitanje je sad!

Maj mesec je vreme kada se maturanti pripremaju za prijemne ispite za srednje škole i fakultete, ali i za svečanost kada se opraštaju od svojih razrednih starešina i školskih drugova. Tada se kreće u potragu za što lepšim odevnim kombinacijama. Biti jedinstven i u svom stilu, želja je svakog maturanta. Mala ili velika matura – na njoj se ne štedi. Roditelji su spremni, uprkos ne tako lakoj finansijskoj situaciji, na izdvajanje povećih suma novca kako bi priuštili svom detetu glamurozan izgled. Obišli smo nekoliko butika i prodavnica obuće i razgovarali sa zaposlenima, kako bismo približili situaciju ,,maturske groznice” ili možda nekom neodlučnom maturantu ili maturantkinji pomogli u izboru garderobe.
OD JEFTINOG DO NAJSKUPLJEG
– Momci se odlučuju da sami kreiraju svoju odevnu kombinaciju. Kupuju košulje i sakoe koje nose na farmerke ili pantalone po sopstvenom izboru. Odela se kupuju manje nego prethodnih godina, mada ne mogu reći da nisu tražena. Devojke se vraćaju haljinama, a podjednako se traže i duge i kratke, dok se kombinacije suknja – bluza manje nose – kažu u buticima.
– Haljine se kreću od 2.900 do 11.900, zavisi od dužine, modela i kvaliteta materijala. Muške košulje se mogu kupiti po ceni od 2.000 – 3.500, pantalone od 2.900 – 4.500, cene sakoa kreću se od 5.900 do 7.000 dinara dok su cene odela od 8.000 do 16.000 – saznajemo od prodavačica i dodaju da se devojke odlučuju više za klasične, jednobojne haljine, a nisu retkost ni izazovnije i smelije kombinacije.
Za one koji neguju elegantno – poslovni stil, dvodelna (sako i pantalone) i trodelna (sako, pantalone, prsluk) muška odela kreću se od 16.900 do 18.900 dinara, dok se kravate i leptir mašne mogu kupiti po ceni od 890 dinara. Cipele su takođe važan deo maturske garderobe, a i cene im variraju. Kožna obuća je najskuplja, od 5.000 pa do 12.000 dinara. Nešto jeftinija je obuća od veštačke kože i može se naći po ceni od 2.500 do 4.500 dinara. Za malu maturu kupuju i baletanke koje koštaju od 900 do 1.400 dinara, kažu u prodavnicama obuće.
PREPORUKA DIZAJNERA
Poslednjih godina, sve više mladih dama šije toalete kod krojačica po uzoru na haljine koje nose svetske zvezde. Prema rečima Anje Šoponjai, modne dizajnerke koja godinama šije i kreira odevne kombinacije po želji maturantkinja, haljina je pravi izbor za matursko veče.
– Postoje haljine za svačiji oblik tela. Zna se kakve modele nose krupne devojke, kakve niske. One koje ne vole da nose haljine i ne osećaju se prijatno u njima, preporučujem duboke, široke pantalone, koje lepo izgledaju i izdužuju figuru. Popularne su i suknje na 3D ruže – kaže Anja Šoponjai.
Ona ističe da treba izdvojiti oko 6.000–7.000 dinara ako šijete za veliku maturu, dok je za malu maturu dovoljno do 5.000 dinara.
– Smatram da se više isplati ako šijete toaletu jer dobijate unikatnu haljinu, baš onako kako ste vi to zamislili, po vašoj meri. Takođe, manja je verovatnoća da neko ponese istu haljinu kao vi na maturskoj večeri, što je strah svake devojke – objašnjava naša sugrađanka, ističući da za veliku maturu uglavnom šije duge haljine, dok se za malu maturu devojčice opredeljuju za kratke haljine ili suknje od tila.

  • POGODNOSTI
    – Želim da izađem u susret roditeljima i devojkama, te da kod mene postoji mogućnost da kažete koliko biste novca izdvojili za haljinu. Na osnovu vaših mogućnosti i želja napraviću toaletu baš onakvu o kakvoj ste maštali – navela je mlada kreatorka.

I. I – M. Ml.