BLIŽI SE SVETI NIKOLA – TREBA NABAVITI RIBU

Gužve u ribarnicama tek predstoje

Do Svetog Nikole, najčešće slave u srpskom narodu, ostalo je još skoro nedelju dana, pa promet u ribarnicama nije ni blizu vrhunca. Za sada, kako smo saznali u pojedinim ribarnicama, prodavci se ne žale na trgovinu ribom.
– Promet je i inače dobar, a kako se bude bližio Sveti Nikola, iz dana u dan će rasti, kao i svake godine. Poslednjih dana pred samog Svetog Nikolu, prodamo i hiljadu kilograma ribe dnevno. Najviše prodajemo šarana, cena mu je 500 dinara za kilogram dok kilogram ove ribe isečenog u šnite, odnosno filete, košta 815 dinara. Riba je sa našeg ribnjaka u Kleku i odlična je, bar tako kažu naši kupci – kaže prodavac Dragoslav Bosić iz ribarnice „Ribobel” na Magistrali i dodaje da je veoma tražen i som, sa ribnjaka u Padeju, a da mu je cena 695 dinara. Tu se može naći i zamrznuti smuđ – 890 dinara za kilogram.
Tražen je i oslić (450 dinara), a od morske ribe škarpina – 730 dinara za kilogram, dok je cena kilograma oslića 450 dinara. „Idu” i lignje 460 dinara za pakovanje od 320 grama i skuša – 360 dinara kilogram.
Litar riblje čorbe koja se kuva u „Ribobelu” sredom i petkom košta 150 dinara, koliko se naplaćuje i uslužno prženje ribe.
– Kupio sam somovinu, odlično ide uz belo vino i salatu, a za koji dan kupiću i šarana, kao i svake godine – kaže kupac Saša Stanić, kod zatičemo u ribarnici.
M. S-n.